Консерви, консервація і продукти тривалого зберігання: симптоми та допомога при отруєнні від парамедиків

Автор: Любава Лисичкіна
23:47 25.04

Часто відсутня можливість якісної термічної обробки харчів та й взагалі можливість помити добре руки, війна та евакуація, перебування в укриттях – все це сприяє тому, що  люди вимушені їсти консерви, багато консервації і продуктів тривалого зберігання.

Консерви, консервація і продукти тривалого зберігання: симптоми та допомога при отруєнні від парамедиків
Що робити для першої допомоги, як оцінити ситуацію розповіли у Всеукраїнській спілці парамедиків.
 
Харчові отруєння можна поділити на хімічні та біологічні.
 
Біологічні – найбільш небезпечні для людини. Найпоширеніші:
 
Холера — це гостра інфекційна антропонозна хвороба, яку спричиняють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм зараження, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, зневодненням організму, розладами гемодинаміки.
 
Найчастіше зараження відбувається з брудною водою. Штука страшна і навіть смертельна.
 
Ознаки: Блювання і пронос, які не зупиняються. Особливість проносу — він схожий на рисовий відвар — тобто білий і слизовий. За добу з людини може вийти до 30 л води. Тому зневоднення наступає дуже швидко, саме від нього і помирають люди.
 
Що робити? максимально швидко потрібно госпіталізуватися до стаціонару.
 
Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, що спричиняється переважно дією токсину Clostridium botulinum, і характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю.
 
Зараження відбувається при споживанні консерв, м’яса, молочних продуктів, риби і, навіть, фруктів та овочів.
 
Небезпека ботулізму в тому, що його важко діагностувати, так як блювання і проносу майже ніколи не буває.
 
Ознаки: М’язова слабкість і втома, погіршення зору, сухість у роті, порушення ковтання.
Від прояву перших ознак до смерті — від 1 години до 2-х днів.
 
Що робити? негайна госпіталізація
 
 Сальмонельоз — для дорослого не так небезпечно, як для дитини — адже діти здатні швидко зневоднюватися.
Де знайти сальмонелу — яйця, м’ясо, молочні продукти. Гусячі яйця інфіковані на 100%, курячі на 50%. Сальмонела живе не в самому яйці, а на його поверхні, тож перед споживанням яйця в будь-якому вигляді, його треба змити водою.
 
Ознаки: блювання, пронос, головний біль, нудота. Наче все так само, як і при інших отруєннях, але є одне але, — пронос зеленого кольору і має дуже сильний їдкий запах.
 
 Що робити? При такому стані дитина потребує госпіталізації, дорослий може лікуватися вдома.
 
Інші харчові отруєння не такі небезпечні для людини, тому ось короткий алгоритм лікування вдома:
Перше – промити шлунок.
 
Техніка промивання: п’єте воду (діти — фіз.розчин), кип’ячену, кімнатної температури, до тих пір, поки не булькатиме у горлі), йдете до унітазу і подразнюючи корінь язика пальцями — блюєте. Під час блювання — закривайте ніс, щоб блювотні маси не потрапили до гайморових пазух. І промиваєте шлунок до тих пір, поки ви не будете рвати чистою водою.
УВАГА — МАРГАНЕЦЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗАБОРОНЕНО!
 
Друге — безліч токсинів залишилося в складках вашого шлунку, і їх треба зібрати. Чим це зробити?
Ні: Вугілля, сорбекс, біле вугілля
Так: Ентеросгель, АТОКСИЛ, СМЕКТА — зв’язує на себе токсини і виводить з організму.
 
Третє — після прийому сорбентів необхідно відновити ваш електролітний баланс, — з блюванням чи проносом людина втрачає багато К, Na і тд. Відновлюємо ці речовини Регідроном, Хумана електроліт і тд.
 
Важливо! Якщо ж ви випили хімічну речовину і відчули опік в ротовій порожнині чи стравоході — не промивати шлунок!!!! Це необхідно робити через зонд — їдьте у лікарню, вам там промиють.
 
До слова, у Києві зареєстрували понад 26 тисяч вимушених переселенців.

Великий Київ у Google News

підписатися