Про це ідеться у дописі нутріциолога Анастасії Голобородько.
За словами фахівчині, є сторона переїдання – забагато мʼяса, процесованого, інтенсивного вигодовування тварин, промислового молочного. А є – необхідна сторона, з риби та морепродуктів, субпрдуктів, інколи якісного мʼяса та рослинних білкових продуктів – бобових, насіння, горіхів.
“Білки витрачаються, білки НЕ запасаються та білки повинні надходити щодня. Якщо споживаємо мало, падає й синтез вироблення власних білків. Окрема тема – здоровʼя ШКТ, щоб ще засвоювати продукти нормально”, – зазначає Голобородько.
Коротко про білок
Білки – довгі ланцюги амінокислот і про кожну можна робити окрему презентацію. Амінокислот 21, 12 наше тіло може синтезувати саме, а 9 незамінних нам треба отримувати з їжі.
Якщо коротко: тваринні продукти містять ВСІ незамінні амінокислоти. Рослинні (окрім сої, в сої все повноцінне) – хто 10, хто 18, а хто 8 амінокислот, говорить нутриціолог.
Що відбувається, коли білка мало:
- ви дратівливі, білок є нейротрансміттером для нейромедіаторів регулювання настрою; погано концентруєтесь;
- вам важко схуднути і набрати вагу також;
- погано спите;
- є порушення менструального циклу;
- нестача амінокислот веде до дефіциту мінералів;
- погано регуюється тиск;
- амінокислоти роблять певний детокс, наприклад, виводять аміак, а коли його не виводити добре, є туман в голові;
- тирозин регулює роботу щитоподібної залози, а це впливає на настрій;
- погано загоюються рани.
До слова, кардіолог розповіла про вигорання: яким воно буває та очевидні симптоми для перевірки свого стану.