Книжка року-2020: “Я змішаю твою кров з вугіллям”, “Мед і Паштет” та інші

Автор: Марія Супрун
19:56 24.02.2021

Стали відомі лауреати всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2020» в семи номінаціях, премії «Нонфікшн» та головної відзнаки «Видавничий імідж року».

До списку переможців  по номінаціях увійшло 32 книжки, що презентують всі сегменти книжкового ринку України, зазначається на сайті рейтингу.

Так, серед головних лауреатів: «Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві» Ганни Улюри, «Амадока» Софії Андрухович, «Хлібне перемир’я» та «Список кораблів» Сергія Жадана, «Я змішаю твою кров з вугіллям» Олександра Михеда, «Нарбут. Студії. Спогади. Листи» (Родовід), «Історія, яку розповіла Жука» Грасі Олійко, «Підручник відважного мандрівника» Мішеля Лекрьо, «Мед і Паштет» Уляни Чуби.

У премії «Нонфікшн» фіналістом стала книжка «Лицарі голодного Ренесансу» (Дух і літера) мистецтвознавця Дмитра Горбачова про український авангард 20-30-х років та репресії. Лавреат премії — філософ Тарас Лютий з книжкою «Культура принад та спротиву» (Темпора).

Відзнаку «Видавничий імідж року», що визначається за сумарним рейтингом книжок даного видавництва, які потрапили до Коротких списків, отримало видавництво «Дух і літера».

Щоб сформувати короткі списки, експерти оцінили 893 книжки. Експерти оцінюють книжки за якістю видання, перекладу, актуальності, тощо. Цьогоріч рейтинг відмовився від визначення Гран-прі та від урочистої церемонії нагородження через пандемію.

Всеукраїнський рейтинг “Книжка року” — це щорічна премія, заснована Костянтином Родиком та Галиною Родіною 1999 року. Вона є однією з найбільших в Україні та оцінює весь книжковий асортимент року: від української сучасної літератури, перекладів класики до дитячої літератури та мистецьких видань.

Нагадаємо, раніше ВВС News України назвала переможців літературного конкурсу “Книга року ВВС-2020”.

Останні новини