Кількість автівок росте, паркуватись ніде – як створити безпеку та комфорт для власників чотириколісних

Автор: Оксана Тупальська
14:32 02.05

Автошляхами столиці щодня пересуваються понад мільйон автомобілів, а кількість придбаних жителями столиці машин щороку зростає. У Києві анонсують будівництво паркінгів біля ЖК та торгових центрів, а також у кілька поверхів. Проте запит від того не зменшується – місця все ще бракує. Яка сучасна новинка техніки допомагає зробити паркінг комфортним, зараз розповімо.

Ознайомитися, де у Києві працюють паркінги, можна у застосунку “Київ Цифровий” – сервіс дозволяє знайти вільні місця неподалік практично у кожному районі міста. На парковках, які увійшли до мапи, встановлено камери відеоспостереження – за ними і фіксують рух транспорту. Однак помітити динаміку на ділянці було б неможливо, якби не якісне освітлення.

Зважаючи, що робота ліхтарів – це не лише про онлайн-нагляд, а і про комфорт автомобілістів, які приходять в темну пору доби за своїм чотириколісним, світло на парковці має бути ввімкнене від перших сутінків до ранкового сонця. А це – витрати на електроенергію, обмежити які закликають кожного в умовах російської агресії. Та і кошти, зекономлені на світлі – це можливість зменшити вартість паркування.

Вдалі проекти зі встановлення вуличного освітлення у містах, та, зокрема, на великих паркінгах має українсько-американська компанія ITW Systems. Її головний офіс розташований в США, а представництва розташовані в Німеччині, Польщі, Словаччини, Естонії, Бахрейні та Саудівській Аравії.

Читайте також: Світло Києва: ITW Systems – лідер зі створення освітлення, ефективного для людини та безпечного для довкілля

Перше, на що зверне увагу хороший господар і розумний керівник – це економія витрат на електроенергію і великий термін експлуатації світильників. Використання світлодіодів знижує споживання електроенергії на 70%, що призводить до значної економії фінансових ресурсів, які можна направити на подальший розвиток підприємства, кажуть в ITW Systems.

Вуличне освітлення. Аеропорт Бориспіль

Світильники серії “PARK”

Світильники ITW Systems встановлені у будівельному супермаркеті ОЛДІ у сусідньому обласному центрі Житомирі. ОЛДІ – група компаній, що спеціалізується на оптово-роздрібному продажу будівельних матеріалів. На тепер мережа налічує 6 будівельних гіпермаркетів, які розташовані в 4-х містах України, серед них і в Києві.

Окрім 550 світильників серії “INDUSTRY” з відбивачем типу “С” всередині будівельного маркету, ITW Systems встановили 32 світильники серії “PARK”.

Перевага такої системи освітлення – це можливість керувати яскравість світла в залежності від інтенсивності сонячних променів або їх відсутності, а також працювати із кожним ліхтарем окремо – вимикати чи приглушувати, якщо в певній ділянці паркінгу немає автомобілів, або навпаки – робити більш інтенсивним світло (що є захистом від сліпих зон, коли у певних закутках завжди темно та дискомфортно для водіїв).

Читайте також: Якісне освітлення вулиць – один з основних факторів, що впливають на кількість ДТП

Такий світильник також має високий ступінь захисту від впливу навколишнього середовища (IP65 / IP66), пило і водонепроникний плафон із світлорозсіюючого полікарбонату, що дозволяє світильнику працювати тривалий час без зниження сили і яскравості світлового потоку.

Світлодіодний світильник серії «INDUSTRY»

А для критих паркінгів. Які будують під багатоповерхівками, або навіть в кілька поверхів, вдалим рішенням буде встановлення світлодіодних світильників серії «INDUSTRY». Цю розробку також застосовують для тривалої роботи у виробничих приміщеннях, на складах, в логістичних центрах і спортивних комплексах.

В процесі проектування і створення задаються необхідні параметри потужності, яскравості, сили світлового потоку, кольору. До світильника можна підключати блок аварійного живлення, що забезпечує автономне освітлення протягом 1-2 годин. Якщо паркінг побудований у спільному комплексі з автомийкою, ці світильники можуть виконувати свою функцію і частині приміщення з надлишком вологи.

Зарядний пристрій для електромобілів LUMiCHARGER LP

На невеликих міських парковках можна встановити пристрій-гаджет для власників електромобілів. Він вбудовується в опору світильника системи міського вуличного освітлення, мають функцію управління потужністю. Та змотивує власників електромобілів приїжджати саме на оснащений під їх потреби паркінг.

Читайте також: Столичне Набережне шосе: як змінювалося протягом років

LED камені

На великих парковках, де окрім автомобілів ще й є рух пішоходів, як, скажімо, біля великого гіпермаркету, в якості додаткового освітлення можна встановити повторювачі сигналу світлофора на переходах.

На землі, перед пішохідним переходом відображається яскрава світлодіодна смуга зеленого або червоного кольору в залежності від діючого сигналу світлофора. Це дозволяє вчасно сповістити пішоходів, які відволіклися на смартфон, про можливість або заборону руху.

Останні новини