Катаракта — не катастрофа

12:23 18.04

Катаракта — одне з найпоширеніших захворювань ока. Сучасні методи дозволяють повністю його вилікувати. Однак, якщо не звернутися по допомогу вчасно — зміни можуть бути неминучими.

Про те, як проявляється катаракта на ранньому етапі та які особливості лікування — відповідає Сергій Риков, офтальмолог та доктор медичних наук, в етері Прямий FM.

Виділяють три стадії катаракти: початкова, незріла та зріла. Візуально, помутніння зіниці ока пацієнта видно тільки на двох останніх стадіях захворювання. Лікарі ж радять оперувати катаракту на початковій стадії. Її можна розпізнати завдяки особливому обладнанню.

«Що таке незріла стаття: це тоді коли починає бухати сам кришталик, тому що сама капсули кришталика вона пропускає багато води, солей. І оці крісталіни починають мутні. Але перед тим, кришталик спочатку починає набухати. Він нормальний повинен бути 3,5 міліметри. Але навіть лікар в поліклініці, маючи щілину лампу, не зможе поставити набухаючу катаракту. Для цього потрібна спеціальна обладнання, яка визначає, яка глибина передньої камери яка товщина кришталика. Якщо ми бачимо, що кришталик вже 5 міліметрів — … це можливе виникнення глаукоми. Несвоєчасна прооперована катаракта — основна причина виникнення глаукоми. А глаукома — основна причина сліпоти в світі»

Катаракту лікують хірургічним втручанням. Зазвичай, лікарі обмежуються очищенням кришталика ока завдяки ультразвуку. Однак, в крайніх випадках — кришталик повністю замінюють штучним. За словами професора Рикова, сьогоднішні методи роблять такі операції максимально комфортними для пацієнта.

«Ми не колимо уколи. Уже на сучасному рівні під око укол не робиться при катаракті… Той укол може по впливати на зоровий нерв і отримуємо ускладнення після оперативного втручання. Тому усьому світі вводиться місцевого позбавлення краплями. Потім робиться декілька розкладів по півтора міліметра і двома інструментами заходять у передню камеру, знімається передня капсула і потім відбувається ультразвукове подрібнення кришталика. І подрібнюючим пристроєм ми вимиваємо мутні маси кришталика… Це для пацієнта виглядає як телесеріал»

Детально про оперування катаракти — слухайте в етері Прямий FM.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як лікарі-офтальмологи медуніверситету обстежили дітей вразливих категорій Оболонського реабцентру.

Останні новини