Карантин, день 645. Що має значення для «пом‘якшення» перебігу інфекції Омікроном

Автор: Любава Лисичкіна
09:20 18.12.2021

Імовірно, не менше значення для «пом‘якшення» перебігу інфекції Омікроном, має імунний захист після перенесеного COVIDу за рахунок Т-клітин пам‘яті.

Певні підсумки про перебіг мутацій надала, використовуючи дані різних досліджень, доктор медичних наук, професорка  Катерина Амосова.
Медик нагадала, що в  Південній Африці, де Омікрон був вперше виявлений 24 листопада, продовжується стрімке зростання захворюваності з паралельним збільшенням госпіталізацій, які співставні з картиною під час попередньої хвилі. Водночас, порівняно з нею, збільшення кількості смертей є значно меншим.
За її словами, при охопленні вакцинацією лише 38% дорослих, спікери від влади, як мінімум, «не бачать більш тяжкого перебігу інфекції, порівняно з Дельтою».
Про це заявило і американське CDC на підставі аналізу перших 43 випадків, більшість в віці до 40 років. Госпіталізований лише 1, ніхто не помер. Амосова зазначає, що можливе пояснення – наявність вакцинації мінімум двома дозами в 79%. Хоча, за попередніми даними із ПАР, захист щеплення Pfizer від тяжкого КОВІДу внаслідок Омікрону є гіршим, ніж для Дельти (70% проти 93%), він доволі пристойний і ще збільшується після введення бустера.
Катерина Амосова додала, що імовірно, не менше значення для «пом‘якшення» перебігу інфекції Омікроном, має імунний захист після перенесеного КОВІДу за рахунок Т-клітин пам‘яті. Це можна припустити на прикладі Південної Африки, де за 2 роки перехворіло значно більше людей, ніж вакциновано.
Проте робити остаточні висновки зарано, бо смерті від КОВІДу наступають із запізненням до чотирьох тижнів.
Але найбільш інтригуючими є попередні дані з Лондону про паралельне зростання випадків і Дельти, і Омікрону, говорить професорка. Тобто,  може створитися ситуація ко-домінування цих двох варіантів, завдяки суттєвим відмінностям. Для Дельти це супер-заразність, для Омікрону – значне імунне вислизування від імунного захисту після вакцинації і інфекції, плюс підвищена заразність.
До слова, українці витратили вже 30 млн грн коштів “вовиної тисячі”: що у топі покупок.

Останні новини