Карантин, день 626. В ЄС заявили про високий ступінь ризику нового штаму COVID-19 “Омікрон”

Автор: Марія Супрун
09:01 28.11.2021

Новий штам коронавірусу, який назвали "Омікрон" володіє "високим або дуже високим ступенем ризику".

Про це повідомив європейський центр із запобігання та контролю захворювань (ECDC). За даними ECDC, новий штам більш стійкий до вакцин і може швидко поширитися.

У числі рекомендацій експертів:

  • уникати поїздок в райони, де виявлені випадки зараження;
  • розширювати тестування і відстежувати контакти хворих COVID-19;
  • країнам Євросоюзу – розглянути можливість введення бустерної дози для осіб у віці 40 років і старше (почати з найбільш вразливих категорій, а потім щепити дорослих у віці від 18 років).

Крім цього, в Німеччині виявили перший ймовірний випадок зараження омікрон-штамом. Коронавірус діагностували у туриста, який повернувся з Південної Африки, зазначив у Twitter міністр соціальних справ федеральної землі Гессен Кай Клозе. За його словами, у чоловіка виявили “кілька мутацій, типових для омікрона”, він відправлений на карантин.

Ймовірний перший випадок захворювання новим штамом також зафіксований в Чехії. Відомо, що хворий повернувся з Намібії. 

Також новий штам коронавірусу «Омікрон» вже дістався Австралії – там проводять розслідування щодо двох людей, які повернулися з Африки 27 листопада. Тим часом, лікар з Південно-Африканської республіки Анжелік Кутзе назвала основні симптоми нового штаму:

  • Втома. Усі, хто звертався за допомогою лікаря відзначали, що відчувають знесилення;
  • Температура. Цей симптом зафіксували в дитини;
  • Прискорений пульс.

Нагадаємо, новий штам коронавірусу був виявлений в країнах Південної Африки і в Гонконзі. Першою європейською країною, в якій його виявили, стала Бельгія. Всесвітня організація охорони здоров’я присвоїла йому статус “варіанту, що викликає стурбованість”, і назвала омікроном. 

Як повідомлялося, коронавірус убив 36-річну київську журналістку.

Останні новини