Карантин, день 542. COVID-19 може запустити супершвидке старіння органів

Автор: Галина Ворона
09:26 05.09.2021

Органи людей, які перехворіли COVID-19, можуть почати "старіти" з величезною швидкістю.

До такого висновку прийшли американські вчені, повідомляє New York Times.

Спостереження проводилися на основі анонімних медичних записів Управління охорони здоров’я ветеранів США, тому пацієнти були представлені в основному білими чоловіками з середнім віком 68 років

Науковці вивчали стан здоров’я 89 тис. людей, які перехворіли COVID-19, і 1,6 млн людей, що не зазнали впливу SARS-CoV-2. 

Вчені прийшли до висновку, що після хвороби у 30-40 річного здорової дорослої людини щорічна втрата функції нирок становить близько 1%.

Водночас у 4757 пацієнтів після коронавірусу спостерігалася 30% -ва втрата функції нирок протягом року. Це еквівалентно старіння органу на 30 років.

Серйозні інфекції в майбутньому можуть стати причиною хронічної хвороби нирок, або зовсім завдати незворотної шкоди цьому парному органу.

Медики не прийшли до точного висновку про те, чому так через COVID-19 страждають саме нирки. Даний орган може бути особливо чутливим до запальних процесів в організмі або до активізації імунної системи. Також функцію нирок можуть порушувати проблеми зі згортанням крові.

Читайте також: Карантин, день 541. Вчителі заражаються ковідом не частіше за інших

Нагадаємо, у столичних ТРЦ відкрили п’ять пунктів щеплення.

Останні новини