Кадирівець, який катував полонених під Києвом наразі керує рятувальниками РФ в Туреччині – Стерненко

Автор: Ольга Даниленко
14:12 08.02.2023

Кадирівець Даніїл Мартинов наказав взяти в заручники близько 500 людей у Бородянці, коли 5 березня 2022 року росіяни намагалися наступати на Київ із боку Білорусі. Наразі він очолює команду російських спасатєлєй у Туреччині – вже надає коментарі.

На це звернув увагу український активіст та військовий ЗСУ Сергій Стерненко.

Зокрема СБУ зібрали беззаперечні докази воєнних злочинів Мартинова – під час боїв на Київщині він зі спільниками брали до заручників мирних жителів і використовували їх як “живий щит”. У серпні 2022 року СБУ оголосила про підозру Мартинову.

Співробітники СБУ встановили, що 5 березня під час спроби атакувати Київ з півночі, Мартинов особисто керував захопленням психоневрологічного інтернату в Бородянці. Саме він наказав:

  • взяти в заручники майже 500 осіб (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві мешканці), з поміж яких більше сотні лежачих хворих;
  • замінувати підходи до будівлі, а сам інтернат перетворити на вогневу позицію окупантів.

Російські ЗМІ поширили відео з коментарем військового злочинця з Туреччини, його титрують як радника голови МНС РФ.

За даними СБУ, Мартинов у минулому був спецпризначенцем ФСБ.

Згідно з даними відкритих джерел, Мартинов є радником глави МНС Росії, проте більше він відомий через тісний зв’язок із головою Чечні Рамзаном Кадировим – до 2017 року Мартинов був помічником Кадирова з питань силових підрозділів та структур.

При цьому сам Кадиров називав Мартинова “близьким другом”.

Свідчення полоненої Мартиновим у Бородянці: погрожував підірвати всіх за дві хвилини

Про Мартинова раніше писали журналісти російського опозиційного видання “Медуза”.

Вони взяли інтерв’ю у мешканки Бородянки, що на Київщині, директорки місцевого ПНІ Марини Ганицької.

Жінка розповіла, що шостого березня до населеного пункту заїхав кадировський полк. Весь персонал та хворих вивели на вулицю. Перед ними виступив Мартинов, який представився полковником російської армії.

Сказав, що якщо будемо добре поводитися, то будемо живі, не стануть нас вбивати, не завдадуть нам болю і більше жодне скло не випаде з наших вікон. Сказав, що вони прийшли від нацистської влади нас звільняти, хочуть спалити наш уряд”, – розповіла Ганицька.

Вона наголосила, що Мартинов погрожував “підірвати всіх за дві хвилини”. Окупанти хотіли зняти відеоролик, на якому жителі України “дякують” їм за “звільнення” від влади деяких “нацистів Києва”.

Тоді я зрозуміла, що живою не повернуся, зрозуміла, що вони прийшли записати відео та просто вбити нас усіх”, – розповіла Ганицька.

За її словами, коли розпочався запис відео, на бранців наставили зброю. Мартинов також виступив, сказавши, що тепер нібито вдячні жителі Бородянки зможуть ходити на мітинги на честь “9 травня та носити георгіївську стрічку”.

А ті військові, які серед людей були, за моєю спиною, стояли і посміхалися. Вони всі з бородами, страшні дуже, наче спецназ із кіно. Тільки це не кіно, а реальність”, – сказала Ганицька.

Нагадаємо, загалом, у Київської області зафіксували 1200 воєнних злочинів військових РФ – масові вбивства, зґвалтування та катування мирних мешканців українських міст. Омбудсмен Денісова повідомляла, що військові РФ скоюють жорстокі сексуальні насильства дітей, вагітних жінок, чоловіків, осіб похилого віку.

Додамо, 7 лютого 2023  року у Туреччині стався найбільш масштабний землетрус. Станом на зараз у турецьких провінціях загинули 7108 громадян, постраждали 40 910.

Зазначається, що кількість рятувальників у регіоні перевищила 96 670, з них 5309 іноземців.

У сусідній Сирії через землетрус загинули понад тисячу людей.

 

 

Останні новини