“Йти вперед легко, але не хочеться”: тачка-кравчучка промовляє до глядача сучасного балету «Д.І.М»

Автор: Оксана Тупальська
12:04 14.01

У проникливій танцювальній виставі від INSHA DANCE COMPANY про незламних українців герої з тачками-кравчучками розповідають глядачам історію з глибоким змістом. Прем’єра запланована на 30 січня на сцені Міжнародного Центру Культури та Мистецтв.

«Д.І.М.» фокусується на тілесній рефлексії про дім, його фізичне та духовне значення, що він має для людей, вимушених покинути свою землю. А масштабна декорація дозволяє якомога предметніше осягнути весь символізм, яким насичена дія на сцені.

В центрі вистави – герої з тачками-кравчучками, які вирушають в дорогу.

Вони для нас, як і все інше у цій виставі, – багатозначний предмет. Це і початок шляху, і символічний образ валізи (до того ж в голові постійно виринає та сама українська «кравчучка»(усмішка)). Але головним чином – це образ спогадів про минуле життя, це досвід, що неможливо показати ніяк інакше, ніж порожньою тачкою. Адже її наповнення залежить від кожного індивідуально», – розповідає артист балету, танцівник, хореограф, суперфіналіст шоу «Танцюють всі! 8 сезон» Ілля Мирошніченко.

Світлини Оксани Зінченко

Виставу створено людьми, які особисто пережили евакуацію з рідних домівок у воєнний час і вирішили втілити власний досвід на сцені так, як вміють це найкраще — танцем…

«Той факт, що вперед з нею йти легко але не хочеться, а назад  (до того самого дому) навпаки неймовірно важко (майже неможливо) хоча невимовно бажається.  Намагання повернутися назад перетворюються просто у штовханину нерухомої стіни. Це все показує тяжкий процес прийняття нової реальності, що все одно не зламала дух…», – каже Мірошніченко.

Раніше «ВК» розповідав, що віолончеліст та композитор Віктор Рекало зізнався, про що промовляє його музика та камерно-інструментальні твори до танцювальної вистави “Д.І.М.”.

Придбати квиток: https://concert.ua/uk/event/insha-dance-company-balet-dim

ДОВІДКА 

  • Хореограф-постановник — Ілля Мірошніченко
  • Композитор — Віктор Рекало
  • Художник-сценограф — Богдан Поліщук
  • Художник з костюмів — Богдан Поліщук
  • Художниця з освітлення — Світлана Змєєва
  • Асистентка хореографа-постановника — Катерина Кузнецова

Insha Dance Company розпочала своє існування у 2019 році (Київ, Україна) як молодий творчий дует двох українських танцівників — Іллі Мірошніченка та Катерини Кузнецової. У 2022 році дует трансформувався в Insha Dance Company, метою якої є розвиток та популяризація танцювального театру в Україні через призму європейського досвіду. Глобально метою є створення умов для повернення професійних танцівників з-за кордону на українську сцену та створення конкурентоспроможного осередку для розвитку та роботи українських танцівників та хореографів вдома.

Зараз репертуар Insha Dance Company складається з чотирьох різних за формою хореографічних вистав: «Дерево не Може Втекти»  (2018), «1984. ІНША» (2020), «СТІНА» (2021, проєкт реалізовано за підтримки Українського Культурного Фонду, партнер — «Київ-Модерн Балет»), «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах» (2022, проєкт реалізовано в рамках програми резиденцій для митців з України за підтримки TanzHaus «TanzFaktur» та Kunststiftung NRW, Кельн, Німеччина). 

Останні новини