Існують ризики, пов’язані з перенесенням радіоактивного забруднення за межі зони відчуження

Автор: Любава Лисичкіна
22:40 07.06.2022

 З огляду на те, що техніка російської армії здійснила вторгнення в Україну з території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення та рухалася технікою в різні напрямки, є потреба перевірити стан забруднення.

 Про це повідомляють у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

У червні фахівці ДНТЦ ЯРБ за дорученням Держатомрегулювання проведуть радіаційне обстеження територій Київської області, які знаходилися у тимчасовій окупації військами РФ.

“З огляду на те, що техніка російської армії здійснила вторгнення в Україну з території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, існують ризики, пов’язані з перенесенням радіоактивного забруднення за її межі”, – зазначають спеціалісти.

Вони звертаються , зокрема,  до жителів Іванківської територіальної громади: якщо окупаційні війська країни-агресора перебували на території вашої садиби у Іванківській ОТГ та залишили сліди свого перебування, можна  надати запит на радіаційне обстеження, заповнивши форму за посиланням: https://bit.ly/3xp94pb, або звернувшись за номером телефону (044) 422 55 43 до фахівців.

Обстежуватимуться лише території, на яких було проведено розмінування.

Радіаційне обстеження виконується відповідно до отриманих запитів, власними силами ДНТЦ ЯРБ, та є безкоштовним для жителів громади. Дати проведення обстеження будуть оголошені пізніше, їх дізнатися можна на офіційній Facebook-сторінці.

До слова, цьогоріч очікуються люті пожежі в Чорнобильських лісах: як запобігти катастрофі

Останні новини