Про це свідчать дані Національного наукового центру Інституту аграрної економіки.
Так, за даними науковців, 3 кг “Олів’є” традиційної рецептури для новорічного столу коштуватиме 285,46 грн, тобто кілограм – близько 95 грн.
Найдорожчою складовою салату є варена ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (на 10% дорожче за попередній рік), солоні огірки обійдуться у 38 грн за 200 г (+9,2%), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9%).
Картопля подорожчала на 75,9%, порівняно з 2022 роком.
Водночас зелений горошок залишився на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг.
На інші інгредієнти ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (-22,2%), дві морквини (380 г) – 3,33 грн (-55,3%), дві цибулини (230 г) – 2,99 грн (-54,4%).
А от ще один популярний салат – “Оселедець під шубою” – коштуватиме 133,08 грн, на 1,2% дешевше рівня минулого року за рахунок зменшення цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8%) (1,5 кг продуктів)
Читайте також: Що поставити на новорічний стіл 2024, щоб вгодити Дракону і притягнути у дім достаток і удачу
Нагадаємо, лікар дієтолог розповів 5 найпростіших лайфхаків щодо новорічного столу.