Хотів “злити” пів країни. Столичний студент міняв на криптовалюту персональні дані понад 20 мільйонів громадян

Автор: Галина Ворона
17:58 31.01.2022

Кіберполіцейські викрили 19-річного студента-киянина на збуті баз даних понад 20 мільйонів громадян. Конфіденційну інформацію хлопець продавав за криптовалюту, для цього він створив бот у месенджері. Хлопцю може загрожувати до 5 років ув’язнення.

Як розповіли на Facebook-сторінці Нацполіції, доступ до боту коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних відносно конкретних осіб.

Крім цього, “геніальний злодій” розробляв та впроваджував механізм пошуку даних за фотографіями людей із використанням штучного інтелекту. Фотознімки він завантажував з відкритих джерел інтернету.

У його розпорядженні були бази даних декількох десятків мільйонів громадян. Ці відомості він купував на тематичних хакерських форумах.

За місцем мешкання правопорушника провели обшуки.

Правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з базами даних, що були скомпрометовані в період з 2014-2019 роки. Ці бази вміщували дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії та номери паспортів, індивідуальних податкових номерів платників податків та номерів телефонів, фотозображення осіб тощо.

Кіберполіцейські вилучили бази персональних даних з незаконного обігу, а також заблокували облікові записи, що використовувались у протиправній діяльності. Наразі проводяться компʼютерно-технічні експертизи.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Читайте також: Не персональні дані. В інтернет “злили” мільйони записів про українців

Останні новини