“Голодомор: мозаїка історії”. В Києві представили результати експедиції музею

13:12 29.10.2020

Команда музею презентувала важливий та масштабний проєкт для тих, хто хоче дізнатися більше про історію геноциду українців та почути свідчення очевидців.

Про це повідомляє офіційний сайт музею Голодомору.

Так, протягом двох місяців організатори ініціативи здійснили ексспедицію до 9 областей України, впродовж якої поспілкувалися із 50 краєзнавцями, записали 120 історій свідків Голодомору та відкрили 66 місць масового поховання жертв геноциду.

Зазначається, що свідки Голодомору, із якими команда познайомилася в експедиції, передали до музею унікальні експонати, наприклад, срібну ложку, яка належала родині Марфи Коваленко. В ті часи більшість срібних речей родині Коваленко довелось виміняти на їжу.

Заступниця генерального директора Музею Голодомору Юлія Коцур зазначила, що вже відбувся реліз 5 відеоісторій, де свідки Голодомору розповіли, як вони пережили геноцид української нації, а саме:

  • “Вижила в Голодомор і врятувала сусідського хлопчика”,
  • “Врятувались картоплею з Білорусі”,
  • “Забирали навіть подушки»,
  • “Не брати чужого під час Голодомору”,
  • “Врятувати цілий хутір під час Голодомору”.

Також координаторка проекту зазначила, що проєкт “Мозаїка історії…”  містить 4 роз’яснення, які дають відповідь на питання: “Що таке Голодомор”, “Міфи про Голодомор” “Як Голодомор впливає на Україну сьогодні?” та про розповідає про Голодомор у світовому контексті.

Кожне локальне дослідження допомагає зрозуміти особливості Голодомору в окремому регіоні. Наш маршрут проходив Київською, Чернігівською, Сумською, Житомирською, Вінницькою, Черкаською, Кіровоградською, Одеською та Миколаївською областями. Досі музей не організовував експедицій такого масштабу”, – підкреслила кураторка проєкту Лариса Артеменко розповіла.

 

Нагадаємо, що нацмузей Голодомору презентував перший мобільний додаток, що дозволяє пройтись Києвом 1930-х років та дізнатись більше про життя столиці в ці страшні часи.

Читайте також: Президент Польщі у Києві вшанував пам’ять жертв Голодомору (ФОТО) 

Останні новини