Екологи розповіли, чому з бучанських кранів інколи тече кока-кола та як це припинити

Автор: Любава Лисичкіна
19:34 31.08.2023

Відбулась перша зустріч робочої групи ECO BUCHA, Екодія та Буча Найкраще Місто.

Фото: ілюстративне

Про це ідеться в дописі на сторінці ECO BUCHA.

Ситуація полягає в тому, що раніше “Ірпіньводоканал” отримував воду з Київводоканал та власних свердловин. Сведловин було небагато, тож тієї кількості резервуарів чистої води (РЧВ) вистачало.

Коли ж почалась інтенсивна забудова, почали бити нові свердловини і, оминаючи РЧВ, подавати воду прямо в мережу. Також “Ірпіньводоканал” незакільцював в Бучі деякі водопровідні мережі і є певна кількість тупікових гілок.

До появи кокаколи в бучанських кранах призводять наступні фактори:

  • вмережу потрапляє неочищена вода з піском, глиною та намулом з тих свердловин, які оминаючи РЧВ, подають воду одразу в мережу. Ці домішки частково попадають в крани, але більша частина осідає в нижній частині вопропровідних труб.
  • коли на якихось участках зникає живлення в електромережі, перестають працювати насоси і зникає тиск, то при включенні насосів виникає гідроудар і потік води піднімає осілі пісок, глину та намул і несе їх в наші оселі у вигляді кока-коли.

Щоб вирішити ці питання КП “Бучасервіс” (окрім юридичних) має вирішити наступні технічні питання:

  • побудувати необхідну кількість РЧВ, щоб мати змогу увесь об’єм води, яку видобувають зі свердловин на території громади, заводити в РЧВ і проводити необхідні заходи з водопідготовки;
  • добудувати необхідну кількість свердловин, щоб із запасом мати необхідний депозит води;
  • закільцювати усі водопровідні мережі на території громади, щоб уникати сильних гідроударів.

Таким чином, як говорять екологи, як тільки мережі будуть закільцьовані, буде достатня кількість свердловин та РЧВ, в яких будуть проводитись необхідні комплекси заходів з водопідготовки.

Відомо, бучанців закликають сортувати сміття: куди здавати вторсировину (адреси).

Останні новини