Дзвіницю Софійського собору чекає ремонт. Її закриють для відвідувачів

Автор: Марія Супрун
11:56 10.09.2021

Унікальну святиню Києва – дзвіницю Софійського собору чекає ремонт. Роботи мають початися не раніше 2023 року, після затвердження проекту на проведення ремонтних робіт. Остання реставрація дзвіниці проводилася 20 років тому.

Як повідомили в Національному заповіднику “Софія Київська”, зараз вже розпочато розробку комплексного проекту на проведення ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури XVIII століття, пише Сьогодні.

Зараз ми робимо перші кроки: обстежуємо конструкцію дзвіниці, вивчаємо архіви, робимо геологічні дослідження. Ведеться розробка комплексного проекту реставрації дзвіниці Софійського собору“, – розповів Вадим Кириленко, заступник гендиректора по реставраційним роботам заповідника .

У заповіднику відзначають, що за кожним їхнім об’єктом ведеться регулярне спостереження. Остання реставрація дзвіниці проводилася 20 років тому. Тоді реставратори займалися тоді позолотою купола і ремонтом фасадної частини. Водночас, багато чого не було зроблено.

Наприклад, дерев’яні елементи купола дзвіниці залишилися старими. В останній раз вони змінювалися в 1979 році. Є місця на дзвіниці, де помічені явні пошкодження. Той же фасад вже не ремонтувався 20 років – це великий строк для таких будівель. Є місця, де ліпнина вимагає зміцнення і вже облущується фарба.

Дзвіниця давно не ремонтувалася і зараз потрібно її комплексне обстеження, щоб почати реставрацію і ремонт. Це планові роботи. Ми подавали заявку на виділення коштів. Цього року в рамках програми нам виділили невелику суму – 2,4 мільйона гривень. Але цих коштів достатньо, щоб розробити комплексний проєкт реставрації“, – розповідає Кириленко.

Розробка проекту займе рік. Приблизно стільки ж триватиме експертиза, отримання дозволів. Сама ж реставрація дзвіниці почнеться в 2023 році і займе два роки, якщо буде своєчасною фінансування. На час виконання робіт дзвіниця буде закрита для відвідувачів.

Нагадаємо, пам’ятник князю Володимиру в Києві відреставрують за 26 млн грн.

Останні новини