“Динамо” святкує День народження, і поминає Лобановського

Автор: Тетяна Сененко
10:58 13.05.2021

13 травня київське «Динамо» відзначає день народження. У цей день 1927 року пройшла реєстрація товариства, щоб його футбольна команда згодом кувала славетну історію на полях Європи.

Два Кубка Кубків, Суперкубок УЄФА, півфінал Ліги чемпіонів. Ці трофеї для «Динамо» здобував тренер Валерій Лобановський.

І саме 13 травня на стадіоні в Запоріжжі 2002 року видатний наставник пішов із життя.

Перший товариський матч «Динамо» провело 1 липня 1928 проти збірної міста Біла Церква. А 17 липня на Червоному стадіоні столиці зустрілися динамівці Києва і Одеси. Матч закінчився внічию – 2: 2.

Цікаво, що автором першого гола в історії клубу став гравець з прізвищем Сильвестров. Перший матч, що розпочав історію міжнародного життя “Динамо”, відбувся 14 вересня 1929 року. Тоді суперником киян стала робоча команда Нижньої Австрії, на жаль, кияни поступилися з рахунком 3: 4.

За 90 минулих років через Київське «Динамо» пройшло кілька поколінь великих спортсменів – чемпіонів світу та Олімпійських ігор.

За радянський період біло-сині завоювали 13 чемпіонських титулів, 9 Кубків СРСР, 3 Суперкубка СРСР, що в свою чергу зробило «Динамо» найбільш титулованою командою в історії радянського футболу.

Крім того, це найбільш титулована сучасна українська команда, єдиний український клуб який провів всі сезони у вищій лізі України.

Зараз динамівці мають в активі 15 чемпіонських титулів України, 11 національних Кубків, 8 суперкубків України, 1 Суперкубок УЄФА і два Кубки володарів кубків.

Читайте також: Як працював легендарний Лобановський: “грали ті, кого не знудило” (спогади Шевченка)

Останні новини