Другий вишкіл капеланів Сил ТрО об’єднав представників різних конфесій

12:44 25.07.2023

Військовий капелан посідає особливе місце в кожному підрозділі. Для когось він духовний лідер або наставник, для інших — побратим та вірний товариш, але для всіх — це насамперед людина, яка може вислухати та дати цінну пораду.

Розуміючи цінність капелана у війську, в Силах ТрО ЗСУ відбувається другий вишкіл духовних наставників. Про зміни у програмі та особливості в підготовці розповів військовий капелан Олекса Сокіл, один з організаторів вишколу, інформує Армія Інформ.

Програма вишколу різнопланова та насичена, адже за доволі короткий термін кожному з них потрібно стати більш обізнаним та готовим нівелювати психологічний тиск у їхніх підрозділах. Олекса Сокіл наголосив, що відстежує різницю між першим та другим випуском:

“Вона проглядається навіть у нас самих, тобто організаторах, адже ми стали більш підготовленими. Більша частина слухачів повернулася із району бойових дій. Вони більш організовані, вмотивовані, цілеспрямовані, з ними легше йти на контакт. Ці капелани спілкувалися зі своїми попередниками і чули від них схвальні відгуки, тому кількість охочих пройти вишкіл тільки збільшується”.

Цей вишкіл саме для капеланів Сил територіальної оборони. Поки що організатори не готові набрати слухачів з різних силових структур, адже їхні можливості доволі обмежені.

За словами Олекси Сокола, програма підготовки — це не «сухий» конспект, а напрямки розвитку: джерела інформації, що, як і до чого.

“Під час війни недоцільно присвячувати весь час навчанню, капелани самі мають знаходити шляхи саморозвитку, наше завдання — вміло показати правильний напрямок, — розповідає Олекса Сокіл. Капеланська служба доволі нова і проходить період становлення та розвитку. Ми вчимося разом з ним, досвід України відрізняється від усіх закордонних. Передусім наше військо та наш ворог дуже відрізняються… Ми не можемо застосувати чийсь досвід, наше навчання побудоване на аналізі власних дій, методом помилок та напрацювань. Ми змушені вчитися на власних реаліях. Капелани, які зібрались тут, дуже різні: регіон проживання, віросповідання, вік та світоуявлення, досвід служби — все відрізняється, але саме в цьому і унікальність курсу, адже вони доповнюють один одного”.

Програмою передбачено знайомство з іншими конфесіями: відвідування синагоги та мечеті, оскільки українська армія — мультирелігійна структура. На вишколі зібрані капелани різних конфесій: православні, католики, протестанти, євангелісти та мусульмани.

Нагадаємо, у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка проходили навчання та відповідну підготовку перші військові капелани.

Останні новини