Долар зросте не більше ніж різниця курсу на Троєщині та Печерську чи навпаки – знесе запаси гаманців? Прогнози експертів

Автор: Оксана Тупальська
07:13 01.05

Кияни, які щодня слідкують за курсом валют в обмінниках столиці, ймовірно помітили, що долар на лівому березі продають приблизно на 20-30 копійок дешевше, ніж у самому серці міста. Приблизно на стільки щодня коливається і середній курс по місту. А що буде далі?

У обмінниках середній курс продажу долара досяг 13-місячного максимуму у 40,15 грн у неділю, 21 квітня. А в неділю, 28 квітня, встановився курс 39,92 грн у продажу і 39,45 у купівлі. Тобто, за тиждень долар подешевшав на 23 копійки або на 3-4 копійки за день.

А от ввечері у вівторок, 30 квітня за даними Мінфіну  у Києві в обмінниках можна було придбати долар на Академмістечку по 39,65 грн, а на бульварі Лесі Українки по 39,80 грнз різницею в 15 копійок в залежності від району столиці.

На перший погляд, копійчане коливання курсу, якщо не зупиниться, уже через кілька місяців може привести курс до 50 грн, а такі прогнози звучали від МВФ. Щоправда, тепер аналітики таку перспективу відкладають до 2027 року.

Стабілізації курсу долара послужили дії Нацбанку після схвалення сенатом США виділення Україні військової допомоги на суму $61 млрд., що надійде в Україну згодом.

Востаннє регулятор зменшував облікову ставку 15 березня, з 15% до 14,5% річних, тепер маємо 13,5. Її зміна є важливим сигналом визначення банками відсотків за вкладами і позиками. Чим вища облікова ставка, тим дорожчі кредити та депозити у нацвалюті, – розповів фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Є оцінки, що найближчими тижнями та до середини літа гривня буде зміцнюватися, тому варто класти гроші на короткострокові депозити, а кому дуже потрібен долар на літо, почекати, поки трохи просяде курс на його користь.  

Це ситуативні коливання, стійкого висхідного або низхідного тренду не очікую, – сказав економічний експерт Олександр Охріменко.

Песимістичний у прогнозах Олексій Козирєв. Мовляв, на наші гроші впливає ситуація на кордоні з Польщею. Бо проблеми з логістикою впливають на ціни на товари та знецінюють гривню, бо «впливають на всі сфери економіки».

Ситуація в кінці квітня – на початку травня на валютному ринку залишається складною. Але повністю контрольованою НБУ, – повідомив 29 квітня Козирєв.

Однак, уже незабаром з’явилася надія, що фактор перекритих кордонів буде плавно усунуто.

Як кореспондент «ВК» 30 квітня ввечері дізнався з промови прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, урядова делегація задоволена результатами останніх перемовин з польською стороною щодо ситуації на межі, де блокуються фури з зерном.

Українсько-польський кордон фактично розблокований. План порозуміння, який представив наш Уряд, дав результат, – сказав Шмигаль.

Зростання курсу долара до 40-41 грн буде стимулювати Нацбанк, каже фінансовий експерт Сергій Фурса:

НБУ зараз виконує дві задачі: по-перше, намагається навчити людей не панікувати під час кожного руху на 10-20 копійок, що де-факто менше ніж на 1%. По-друге, поступово приводить курс в більш адекватний (для НБУ – прим.) діапазон 40-41 грн.

Таким чином, можна зробити висновок, що охочим купувати закордонну валюту за доступними цінами, варто ретельно слідкувати за щоденними коливаннями курсу. Не виключено, що вдасться дослідити правильний день, час доби та місце, де долар найкомфортніший цієї весни.

Слідкуйте за регулярними повідомленнями про курс валют від «Великого Києва» у обмінниках, розташованих у різних районах столиці.

Останні новини