Перебуває в аварійному стані: у будинку Сікорського в Києві планують облаштувати музей

12:17 07.07.2023

Міністерство оборони України передасть у власність Києва будинок Сікорського, що на Ярославовому Валу, 15-б.

Про це Міністерство оборони повідомило виданню “Твоє місто”.

Наразі будівля належить до державної власності та перебуває на балансі ДП “Готель Козацький” Міноборони України. Київрада ще у 2017 році підтвердила готовність прийняти будинок у комунальну власність. Іншим рішенням у лютому 2020 року місто взяло зобов’язання використовувати Будинок Сікорського як заклад культури.

Як зазначили у відомстві, відповідні документи вже погодили в Міністерстві економіки. Зараз питання на розгляді Кабміну.

“Міністерство оборони надало Мінекономіки комплект документів для розроблення відповідного проєкту розпорядження і внесення його у встановленому порядку на розгляд уряду”, — йдеться у відповіді Міноборони на запит.

Відомо, що в будівлі планують зробити музей, проте вона наразі перебуває в аварійному стані. За підрахунками активістів реставрація обійдеться у щонайменше 64 мільйони гривень. Водночас активістка проєкту “Будинок Сікорського” Ольга Гвоздік переконана, що відновлення можливе не за рахунок міського бюджету, а коштом потенційних меценатів. Серед них, наприклад, посольство США та родина авіаконструктора.

Нагадаємо, у 2020 році на пленарному засіданні Київської міської ради депутати звернулися до Кабінету Міністрів України щодо безоплатної передачі пам’ятки історії національного значення – Будинку Сікорського у комунальну власність.

Останні новини