До кінця опалювального сезону газ не подорожчає, однак є песимістичні сценарії

Автор: Оксана Тупальська
14:23 31.10.2023

В "Нафтогазі" вирішили зберегти чинну ціну на газ до 1 травня 2024 року. Однак уже з'явилися незалежні експерти, які радять перейти до лібералізації тарифів та їх значного зростання.

Відповідно до позиції “Нафтогазу” гарантовано до травня буде зберігатися чинна ціни на газ у межах 7,96 гривні за кубометр газу.

Водночас, США рекомендує Україні провести лібералізацію тарифів на газ та електроенергію. Перейти до нової методики визначення тарифу – тобто відпустити його у вільне плавання пропонує Координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко. Її коментар публікує 24 канал

Бойко заявляє, що в разі запровадження лібералізації нова ціна має складати від 10 до 12 гривень за кубометр газу. А вартість за холодну воду та електроенергію мала б хоча б зрости на мінімум 50%.

“Я погоджуюся з американськими рекомендаціями щодо тарифів. Ба більше процес лібералізації ринку в Україні вже відбувався, втім недовго”, – заявляє Бойко.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко оцінює, що за умови лібералізації тарифів світло коштуватиме 5-6 грн за кВт-год. Водночас директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин припустив, що ціни тоді можуть піднятися втричі.

Наприкінці вересня міністр енергетики України Герман Галущенко повідомляв, що запасів газу в сховищах є більш, ніж потрібно, а тарифи на світло, принаймні до кінця весни переглядати не будуть. 

“Газу у сховищах ми на сьогодні маємо майже 15 млрд кубів – це навіть більше, ніж було заплановано на початок опалювального сезону. Тому з ресурсами проблем не буде… Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електропостачання для побутових споживачів. І ми будемо продовжувати дію ПСО до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється”, – наголосив міністр енергетики.

Нагадаємо, один з депутатів від “Слуг народу” повідомив, що відключення електроенергії в Україні можливе вже у листопаді навіть без масованих російських атак на інфраструктуру.

Також, щоб отримувати рахунки тільки за реальну спожиту електрику, жителям столиці радять подавати показники лічильників до кінця місяця – тобто нині до кінця дня. 

Останні новини