Дістали уламок з оболонки серця “магнітом”: столичні хірурги врятували захисника

Автор: Любава Лисичкіна
21:47 16.01

Перебуваючи в зоні бойових дій, чоловік отримав важке осколкове поранення грудної клітки. Звернувся до лікарів зі скаргами на значну задишку та болі в грудній клітці, особливо в ділянці серця.

Про  успішно проведену операцію розповіли спеціалісти Національного Наукового Центру хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова.
46-річний чоловік звернувся до Центру зі скаргами на значну задишку та болі в грудній клітці, особливо в ділянці серця. Пацієнт вказував на неможливість повноцінного вдиху, до того ж біль ставав усе сильнішим, з’явилась задуха.
На КТ дослідженні візуалізувався уламок значних розмірів – 8×9 мм, який застряг в перикарді (зовнішня сполучнотканинна оболонка серця – тонкий, але щільний мішок, в якому розташоване  серце).
Дане специфічне розташування суттєво ускладнювало оперативне втручання. Тож фахівці відділу торако-абдомінальної хірургії вирішили провести мініінвазивне торакоскопічне (через невеликий надріз в грудній стінці) видалення металевого уламка, із застосуванням магнітного інструментарію для евакуації його з товщі тканини.
Операція та післяопераційний період пройшли без ускладнень. Наразі пацієнта виписано на амбулаторне лікування, де він готується до другого, реконструктивного втручання.

Останні новини