Діагноз рідкісний і без операції шанси на життя – малі: кардіологи екстрено рятували маля з Вінниці

Автор: Любава Лисичкіна
21:22 02.04

На жаль, цей діагноз практично неможливо побачити на ультразвуковому дослідженні до народження дитини. Але після народження, якщо діагностовано цей синдром, то потрібно негайно оперувати.

Незвичний кашель, холодні ручки та блідість. Саме ці симптоми спонукали молоду маму звернутися до лікарні у Вінниці. Проте діагностувати хворобу вдалося не одразу. Під час одного з медичних оглядів фахівцями Інституту Амосова у Вінниці,  доктора медичних наук Ярослав Труба запідозрив у дитини Синдром Бланда — Уайта — Гарланда. Після додаткових досліджень діагноз підтвердився і маленьку Стеллу екстрено реанімобілем було доправлено до Інституту.
Дитина була у край важкому стані. Фракція викиду лівого шлуночка була 17 при нормі 70. Не можна було втрачати час, і вже на другий день дитині провели операцію. Це було класичне аномальне відходження лівої коронарної артерії від легеневої. Діагноз рідкісний і без операції шанси на життя — малі.
Операція пройшла успішно.  У дитини скоротливість шлуночка вже покращилася до 40 і буде поступово відновлюватися до норми. Лікарі ще раз наголошують на тому, що цей випадок – приклад того,  як же важливо вчасно діагностувати хворобу.
До слова, майже три десятки комунальних медзакладів підключили до Реєстру тергромади Києва.

Останні новини