День святої Варвари: традиції та прикмети 17 грудня

Автор: Тетяна Сененко
09:44 17.12.2021

17 грудня відзначають Міжнародний день невдахи, день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості, в Україні – День працівника державної виконавчої служби. Ще цього дня, в 1989 році в США вийшла перша серія мультсеріалу “Сімпсони”, а в 1903 році, 118 років тому батьки сучасної авіації брати Райт випробували літальний апарат важчий за повітря.

Яке сьогодні релігійне свято

17 грудня відзначається пам’ять святої Варвари Іліопольської
За народним календарем, 17 грудня – День святої Варвари. Цього дня намагалися не працювати. Дозволялося лише шити і вишивати. Вірили, що у вироби, виготовлені 17 грудня, впліталися божественні частинки.

Святій Варварі молилися переважно жінки, щоб вона захистила їхніх дітей від хвороб, а самих жінок – від несправедливості з боку чоловіків і свекрухи. 

День працівника державної виконавчої служби України

День працівника державної виконавчої служби України – професійне свято працівників виконавчої служби Міністерства юстиції України, яке відзначається в країні з 2009 року.

Щорічно під час заходів, присвячених даті, відзначається, що діяльність цієї сфери спрямована на дотримання принципів законності, справедливості та гуманізму і створює основу для розвитку України як сучасної правової держави.

Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства і жорстокості

17 грудня кожного року у світі відзначається Міжнародний день захисту секс-працівниць від насильства і жорстокості. З ідеєю введення такого дня виступила міжнародна організація Sex Workers’ Rights Advocacy Network, а обрати відповідним днем саме 17 грудня запропонувала порноактриса, повія та сексолог Енні Спрінкл.

Спочатку подія була проголошена днем вшанування пам’яті жертв вбивці з Грін Рівер, що у Вашингтоні. У 2001 році у Венеції вперше відбувся Всесвітній конгрес працівників сексуальної індустрії, на якому вони обговорювали складнощі сфери своєї діяльності та шукали шляхи розв’язання проблем.

У цієї дати, покликаної звернути увагу суспільства на проблеми, пов’язані з жорстокістю і насильством, яким нерідко піддаються працівники сфери сексуальних послуг, є своя традиція, що отримала назву «Марш червоних парасольок» (March of the Red Umbrellas). Цього дня всі небайдужі до проблеми дискримінації секс-працівників виходять на вулиці з червоними парасольками.

Червона парасолька є символом захисту від жорстокості стосовно жінок, які заробляють проституцією, з боку міліції, сутенерів, клієнтів і лукавого суспільства. Вперше червона парасолька як символ опору з’явилась 2001 року у Венеції на Першому всесвітньому конгресі секс-працівників.

Пам’ятні дати

1538 – Папа Римський Павло III відлучив від церкви англійського короля Генріха VIII

1777 – Франція визнала незалежність англійських колоній у Північній Америці

1790 – у Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків

1897 – на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз

1903 – Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, сконструйованому ним разом зі своїм братом Вілбуром. Політ тривав 12 секунд

1917 – Українська Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда від Ради Народних Комісарів, в якому наголошувалося, що уряд радянської Росії “визнає Українську Народну Республіку”

1917 – розпочав роботу Всеукраїнський з’їзд робітників, солдатських та селянських депутатів, який підтримав Українську Центральну Раду

1926 – проведено перший всесоюзний перепис населення

1962 – відбувся перший виступ Beatles на телебаченні

1986 – у Кембриджському госпіталі вперше в історії медицини здійснено одночасне пересадження серця, печінки та легенів

1989 – на телеканалі FOX (США) показано першу серію мультсеріалу Сімпсони

1992 – депутати Федеральних зборів Чехословаччини прийняли постанову про припинення з 1 січня 1993 року існування Чехо-Словацької Федеративної Республіки

1998 – США та їх європейський союзник Великобританія завдали авіаційних ударів по Іраку у зв’язку з його відмовою співпрацювати зі спеціальною комісією ООН

2008 – Журнал Time оголосив обраного президента США Б. Обама Людиною 2008 року

Сьогодні народилися

  • 1525 – Джованні да Палестрина, італійський композитор
  • 1749 – Доменіко Чимароза, італійський композитор, один із найяскравіших представників опери
  • 1830 – Жуль де Гонкур, французький письменник
  • 1866 – Євген Буковецький, український живописець, ініціатор створення Товариства художників імені К. Констанді
  • 1887 – Йозеф Лада, чеський графік, ілюстратор творів Ярослава Гашека
  • 1903 – Ерскін Колдвела, американський письменник
  • 1908 – Юрій Шевельов (Шорох), славіст-мовознавець, історик літератури, письменник, критик, академік Національної академії наук України
  • 1946 – Юджин Леві, канадський письменник, співак, комедійний актор
  • 1975 – Міла Йовович, французька та американська актриса українського походження (уродженка Києва)


Православна церква 17 грудня вшановує пам’ять святої Варвари Іліопольської.
 Вона є заступницею вагітних жінок і тих, хто молиться про здоров’я дітей. Інші назви свята: “Варвара”, “Варвара – ночі урвала”, “Варварини морози”, “Заваруха”, “Бабине свято”. У цей період за старих часів наступали сильні морози.

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • яка погода на Варвару – таку ж слід очікувати на Різдво;
  • вдарив мороз – він простоїть найближчі дні;
  • мороз відступив – урожай льону буде хорошим;
  • червоний захід сонця – наступний день буде морозним;
  • нічне небо без зірок – до відлиги.

Що сьогодні не можна робити

У наших пращурів існувало повір’я, що з дня Варвари Дід Мороз по землі починає гуляти, і від його подихів все навколо покривається інеєм. Тому народ без особливої потреби на вулицю не виходив, щоб не замерзнути.

Жінки в будинках порядок наводили, прали, їсти готували. А ось ткати або прясти на Варвару заборонялося, хто не слухався, того могло веретено заколоти.

Іменини у Дмитра, Анастасії, Кіри, Миколи, Олександра та Уляни.

Останні новини

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux