Декілька щеплень в один день: педіатр розповіла, чи варто боятися наслідків

Автор: Любава Лисичкіна
23:46 12.01.2023

Це світова практика, коли декілька щеплень роблять в один візит. Так швидше дитина набуде захисту від більшої кількості хвороб.

Фото: ілюстративне
Рекомендації дала столична педіатриня Олена Луцька.
За її словами, навантаження на імунітет немає. Кожного дня імунна система стикається із набагато більшою кількістю збудників, обробляє набагато більше інформаціїі це не є проблема. Антигени вірусів та бактерій є у вдихуваному повітрі, на руках, що облизує малюк, у їжі, що малюк їсть.
Ні, це не зашкодить.
Це світова практика, коли декілька щеплень роблять в один візит. Так швидше дитина набуде захисту від більшої кількості хвороб. Отримання декількох щеплень одночасно також означає, що дитині доведеться менше відвідувати лікаря, це зменшує стрес, а батьки заощадять час та гроші.
Ні, реакція не буде сильнішою.
Деякі вакцини можуть викликати місцеву реакцію у вигляді болю в місці введення та/або підвищення температури тіла. Але ці реакції не потенціюються кількістю вакцин.
Наприклад, якщо на одну вакцину мало бути 38 і на другу 38, то разом це буде те самые 38, Але один раз. Один раз пережитки реакцію легше і для малюка, і для сім’ї.
“Поєднувати можна різні вакцини, які варто вводити в різні місця. Якщо у зону однієї анатомічної ділянки, то відстань має бути щонайменше 2см”, – додала Луцька, побажавши всім міцного імунітету та здоров’я.
Відомо, якщо потрібна допомога: для жителів Київщини працює гаряча лінія.

Останні новини