Цифра тижня – 11. Стільки рецептів котлети по-київськи існує у світі

Автор: Ольга Даниленко
14:46 28.03

Котлета по-київськи – культова страва й один із символів столиці. Коли на наших тарілках з’являється цей делікатес, світ починає виглядати кращим. Сьогодні існує 11 рецептів котлети по-київськи.

Цифра тижня – 11. Стільки рецептів котлети по-київськи існує у світі Фото: depositphotos.com

У котлети по-київськи як начинку кладуть не тільки масло, а сир, гриби, яєчний жовток чи інші інгредієнти, навіть телятину – на будь-який смак. А один зі столичних ресторанів пропонує котлету по-київськи з креветкою та лангустином.

Приготування котлети також може бути різним – з курячого фаршу, з рубленого фаршу, з кісткою або без. Як правило подають котлету з овочами чи салатами, прикраси для котлети можуть бути різні навіть червона ікра.

Фото depositphotos.com

Ми розповімо про деякі традиційні рецепти, які можна приготувати дома, аби порадувати себе та близьких.

Що варто знати про візитівку столиці

 Котлета по-київськи – дуже стара страва з французьким корінням. У Франції страву готували з курячого філе, в яке загортали курячий фарш – “котлети де воляй”. А от київські кулінари замінили начинку на вершкове масло, що зробило котлету дешевшою та популярнішою, але вже з назвою “київська”.

Вже у 1918 році, за часів гетьмана Павла Скоропадського, котлету по-київськи активно подавали в ресторанах на Хрещатику. У меню часто вказували “котлета де воляй по-київськи”. Згодом українці скоротили цю назву до простішого варіанту. Так і могла з’явитись котлета по-київськи.

Деякі рецепти приготування столичної візитівки ми підгледіли у захисника українського борщу та Житнього ринку – відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Приблизна енергетична цінність котлет по-київськи на порцію: 369 ккал (1545 кДж). Приблизна харчова цінність на порцію: білки: 20,4 г, жири: 26,2 г, вуглеводи: 21 г.

Рецепт котлети по-київськи з рубаного фаршу (спрощений рецепт, готується у духовці)

Фото Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 500 г рубаного курячого фаршу
  • 1 склянка борошна для панірування
  • 1 склянка панірувальних сухарів
  • 2-3 курячих яйця
  • 100 г перемеленого сала
  • 10 гілочок кропу
  • 100 г вершкового масла
  • сіль та перець до смаку

Увімкнути духовку на 180 градусів.

Помийте 10 гілочок кропу та подрібніть зелень ножем. Розділіть 100 г вершкового масла на 6 кубиків. Фарш так само розділіть на 6 рівних частин. Розбийте у миску 2-3 яйця та трохи збийте виделкою.

Обваляйте кубики вершкового масла у подрібненому кропі. У кожну частину фаршу викладіть по шматочку масла із кропом.

Загорніть масло у фарш та сформуйте довгасту котлету. Так само зробіть із кожною частиною фаршу.

Фото Євгена Клопотенка

Далі запаніруйте кожну котлету у борошні, потім у яйці та у панірувальних сухарях, потім знову у яйці та сухарях. Таким чином у нас вийде подвійне панірування.

Викладіть сформовані котлети на деко, застелене пергаментом. Поставте у духовку запікатися на 30 хвилин за температури 180 градусів.

Котлета по-київськи з грибами

Фото depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 кг курячого філе
  • 2 шт цибулі ріпчастої
  • 200 г печериць
  • 150 г вершкового масла
  • 500 г – рослинної олії
  • 1 ст л борошна
  • 1 ст л панірування
  • 2 курячих яйця
  • 4 ст. л молока
  • сіль, спеції

Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на сковороді до золотистого кольору. До цибулі додати нарізані гриби, посолити та поперчити, смажити до готовності.

Куряче філе з грудки нарізати на пластини, відбити молотком, посолити й поперчити. На край відбивних покласти шматочок масла з грибами, загорнути в рулети.

Окремо в мисці збити яйця з молоком.

Котлети обваляти в борошні, потім в яєчній суміші, в панірувальних сухарях, потім в суміші, потім знову панірування.

У сковороду налити рослинну олію до середини котлет і обсмажити їх на фритюрі. Потім поставити в духовку на 15 хвилин при температурі 200 градусів.

Класичний рецепт – із цільного філейного шматка з кісточкою, що не відривається від м’яса (складний рецепт)

Фото Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 1 ціла курка
  • 20 г вершкового масла
  • 1 ч. л. солі
  • 100 г борошна
  • 2 курячих яйця
  • 150 г панірувальних сухарів
  • 700 мл олії

Курку потрібно вимити, викласти на спину та акуратно розрізати її навпіл по грудці. Зняти шкірку і ніжно відрізати філе з грудки від центру до крила, лишити плечову кістку прикріпленою до шматка м’яса. Повторити те саме з другим філе.

Відділити від великого мале філе – маленький шматочок філе що кріпиться до основної частини. Відрізати решту крила, лишивши тільки плечову кістку. Зачистити кістку від м’яса, лишивши тільки кріплення до основного шматка. Повторити те саме з другим філе.

Фото Євгена Клопотенка

Обидва шматочки філе з кісточками накрити плівкою та відбити.

Посолити 20 г вершкового масла 1 ч. л. солі та розрізати його навпіл. Викласти по шматочку на центр кожного філе.

Закрутити котлети навколо кістки. Слідкувати, щоб масло лишалося в центрі, а відбите м’ясо не порвалося.

Підготувати 3 миски для панірування: зі 100 г борошна, 2 збитими яйцями та 150 г панірувальних сухарів. Запанірувати обидві котлети, обмочуючи по черзі у борошні, розбовтаних яйцях і сухарях.

Перекласти котлети у холодильник на 10 хвилин. Повторно запанірувати котлети в яйці та сухарях, але вже без борошна.

Увімкнути духовку розігріватися до 180 градусів. Розігріти у сотейнику 700 мл олії та обсмажити котлети до рум’яної скоринки впродовж 5 хвилин.

Перекласти котлети в форму для запікання та довести до готовності в духовці впродовж 5-10 хвилин залежно від розміру котлет.

Фото Євгена Клопотенка

Подавайте гарячими, щоб масло було розтопленим і гарно витекло з котлет.

Дивіться також: Як приготувати “Київське сухе варення” з вишень – рецептом ділиться Клопотенко

Великий Київ у Google News

підписатися