Як приготувати “Київське сухе варення” з вишень –  рецептом ділиться Клопотенко 

Автор: Ольга Даниленко
17:42 14.07.2023

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився покроковим рецептом однієї з візитівок Києва – легендарним сухим варенням із вишень, яке зберігається багато часу, його можна взяти із собою та їсти руками. 

Як приготувати “Київське сухе варення” з вишень –  рецептом ділиться Клопотенко 
Світлодіодне освітлення

Батьківщина сухого варення – Київ. Сухе варення – це будь-яка садовина або ягоди, попередньо кілька разів витримані в сиропі, а потім висушені. Від того, скільки триватиме процес сушіння і залежить смак варення.

Сухе варення зберігає всі корисні речовини свіжої садовини або ягід, на відміну від звичайного варення має меншу кількість цукру в складі.

За словами Клопотенка раніше “Київське сухе варення” здебільшого готували з яблук.

Перший завод з виробництва такого варення був по вулиці Сагайдачного й вироблялося Київське сухе варення з яблук. Тому що у Києві було багато яблук і це не секрет. Виварювали із цукром, а потім сушили із цукром. Виходило щось схоже на цукати. Але цукати зараз всім відомі, а Київське сухе варення – ні. Хоча спочатку було Київське сухе варення, а потім цукати”, – розповів відомий кухар. 

Він додав, що у разі пошуку історії створення сухого варення кожен знайде історію про Єкатерину II, але це все про Єкатерину II – завжди “повна брехня”. 

Кухар покроково показав як готувати Київське сухе варення” із вишень, цукру та кориці:

 

  1. Очистьте 1 кг вишні від кісточок. Перекладіть в каструлю, всипте 500 г цукру та варіть на маленькому вогні 30 хвилин після закипання, не закриваючи кришкою та періодично помішуючи.

 

  1. Зніміть каструлю з вогню. Установіть сито на велику миску та процідіть вишні. Залиште їх в ситі на 30 хвилин, щоб рідина стекла та вони остигли.

 

  1. В тарілку всипте 400 г цукру, додайте 40 г кориці та добре перемішайте.

 

  1. В отриману суміш викладайте по 2-3 ягоди ложкою та рівномірно обвалюйте.

 

  1. Перекладіть на деко застелене пергаментом в один шар. Повторіть операцію, доки не обваляєте всі ягоди. Для сушіння такої кількості вам знадобиться два стандартних деко.

 

  1. Деко з ягодами поставте в холодну духовку і включіть нагрів до 60 градусів. Під час сушіння дверцята духовки мають бути трохи відчиненими, щоб волога виходила, а не конденсувалася всередині. Сушіть ягоди протягом 6 годин. Також ви можете скористатись дегідратором. Готове варення перекладіть у сухі банки та зберігайте за кімнатної температури протягом 1 місяця.

 

Не в сезон таке варення можна приготувати з заморожених ягід без кісточки, попередньо розморозивши їх перед приготуванням.

Подивитися процес приготування можна за посиланням.

Познайомитися з іншими фірмовими стравами Києва можна на сайті Клопотенка.

Довідково: Євген Клопотенко – український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, дослідник української кухні, телеведучий. Один з провідних кулінарних експертів, який поширює ідею про любов та шану до української кухні. Ініціатор проєкту нового шкільного харчування – програми покращення культури харчування для дітей по всій Україні.

Читайте також: Страва, яка здивує всіх: як приготувати вареники з незвичайним інгредієнтом

Нагадаємо, “Укрзалізниця” годує прем’єр-міністрів та дипломатів стравами від київського шеф-кухаря.

Великий Київ у Google News

підписатися