“Центральна влада не впоралася з фінансуванням армії” – Кличко відреагував на вилучення ПДФО у громад

Автор: Галина Ворона
15:21 08.11.2023

У середу, 8 листопада, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 10037, що переспрямовує військовий ПДФО з місцевих бюджетів до державного. При цьому це відбувається заднім числом — 1-го жовтня, Це рішення розкритикував мер Києва Віталій Кличко.

Як написав він у своєму Телеграм-каналі, таким чином парламент фактично позбавив місцеву владу можливості допомагати Збройним силам і спрямовувати кошти з бюджетів міст нашим захисникам.

Забравши у міст і селищ військовий ПДФО (ще й заднім числом), Верховна Рада, уряд демонструють, що центральна влада не впоралася з фінансуванням армії. І тепер намагається перекласти це на місцеве самоврядування. Це при тому, що всі міста й так платять в Держбюджет 40% ПДФО своїх громад. А Київ – 60%. І всі міста також додатково спрямовують на допомогу захисникам кошти з бюджетів громад”, – підкреслив Столичний голова.

За його словами, це рішення особливо вдарить по невеликих містах і містечках, де військовий ПДФО становив значну частину бюджету.

Ми повинні й робити все для допомоги ЗСУ, й не допустити занепаду в наших містах, містечках та селищах”, – додав Віталій Кличко.

Довідково. Закон 10037 про передачу військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного спрямовує додаткові 192 млрд грн до загального та спеціального фонду державного бюджету для оборонних потреб.

Його структура включає дві частини:

  • це перерозподіл доходів Дорожнього фонду на потреби оборони, зокрема на зарплату військовослужбовців.
  • це спеціальний фонд, з якого 45% піде на розвиток стратегічної промисловості, 45% — на закупівлю та виробництво дронів в Україні для Міністерства цифрової трансформації, та 10% буде спрямовано безпосередньо до бойових бригад на фронті для поточних операційних витрат.

Читайте також: У Київраді “Слуги” посварилися із депутатами “ЄС” та УДАРу через військове ПДФО

Нагадаємо, столична влада просила центральну не обмежувати права тергромад.

Останні новини