Covid-19, кір, віспа, грип, кашлюк, тонзиліт, гепатит: скільки малюк ще заразний?

Автор: Любава Лисичкіна
19:45 02.10.2021

Батьків після хвороби дітей турбує питання, коли йти в садочок чи до школи, та зустрітися з друзями на майданчику, не наражаючи їх на небезпеку.

На ці питання відповідає лікарка-педіатр Олена Луцька.

Covid-19.
72 години після зникнення симптомів.
Коксакі.
Пік заразності приблизно 2-3 доба з початку симптомів. Потім заразність знижується протягом тижня. Але вірус продовжує виділятися з шлунково-кишкового тракту і до місяця. Але, якщо мити руки, небезпеки немає.
Ротавірус .
До кінця клінічних проявів . Це десь. 5-7 днів.
Розеола.
Цю хворобу викликає герпес 6 типу. Заразним буде малюк до появи висипу. Як зникне температура, і з’явиться висип – можна контактувати.
Кір.
4 дні з моменту появи висипу. Якщо немає ускладнень. Контактним показана екстрена профілактика – щеплення протягом 72 годин після контакту. Якщо попередньо немає 2 доз вакцини. Дітям до 6 місяців, вагітним, людям з імунодефіцитом – імуноглобулін.
Стрептококовий тонзиліт і скарлатина.
24 години з початку антибіотикотерапії.
Кашлюк.
25 днів, якщо не приймав антибіотик. І до кінця антибіотикотерапії за умови прийому. Контактним показана хіміопрофілактика антибіотиком.
Гепатит А.
5 днів до появи жовтяниці і 5 днів після. Екстренна профілактика : вакцинація протягом тижня від контакту.
Герпес 1 типу.
Це і герпес на губах, у носі. І герпетичний стоматит у дітей меншого віку при першому контакті. Вірус передається переважно через рот, вміст пухиря.
Фактори ризику: використання спільного посуду, бальзаму для губ, одягу та інших поверхонь, що контактують з вірусом. Не можна цілувати дітей, якщо у вас герпес.
Заразність триває з перших симптомів і до повного їх зникнення. У випадку герпесу на губі – до повного загоєння без кірочок. Це приблизно 2 тижні.
Інфекційний мононуклеоз.
Найчастіше це захворювання викликає вірус Епштейна – Барр. Це теж вірус з родини герпесів. Він передається із слиною. І людина може бути заразною протягом інкубаційного періоду ( 4-6 тижнів), протягом всього часу клінічних проявів і потім ще аж до 18 місяців виділяти вірус із слиною. Ось чому варто не користуватися чужим посудом, не кусати бутерброди один в одного. Ретельно мити руки. І саме тому часто хворіють саме підлітки і це є хвороба поцілунків.
Вітряна віспа.
Заразним є людина протягом всього періоду хвороби і ще 5 днів з моменту останнього висипу. Невакциновані контактні та ті, хто не хворів можуть захиститися шляхом екстреної вакцинації протягом 72 годин з моменту контакту.
Епідемічний паротит ( свинка).
3 дні до і 4 дні після початку симптомів.
Грип.
1-2 дні до початку симптомів і до кінця клінічних проявів. Це близько 7 днів.
Парвовірусна інфекція.
Заразність триває близько 7-10 днів в період інкубаційного та початку захворювання. Людина перестає бути заразною з появою висипу.
До слова, у столиці триває фестиваль NEOсвітній Арсенал. Марина Порошенко побувала на унікальному майданчику.

Останні новини