Як розповіли у Міністерстві охорони здоров’я, левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі. Вона виробляє групу гормонів, які називають тиреоїдними. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі.
Медики пояснюють, що ці гормони впливають на загальний метаболізм. Зокрема, допомагають організму виробляти й розподіляти енергію та регулювати температуру тіла. Особливо важливі вони під час вагітності та в дитинстві, коли малюк росте та розвивається.
Читайте також: Для організму дуже важливі антоціани або чому слід збагатити раціон буряком та капустою
Щоб уникнути дефіциту йоду до щоденного меню необхідно регулярно включати: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску тощо); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину та волоські горіхи.
Фахівці наголошують, що дефіцит йоду може вплинути на здоров’я людини у будь-якому віці. Тому варто слідкувати, щоб він був у достатку.
Раніше «ВК» писав, як “подружити” солодке зі здоровим способом харчування.