Чи змиває гріхи купання в ополонці на Водохреще: що каже Православна церква України

Автор: Галина Ворона
15:59 18.01.2022

Купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі змиванням гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення.

Чи змиває гріхи купання в ополонці на Водохреще: що каже Православна церква України
оренда квартири Київ

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Православної церкви України.

Також зазначається, що жодного церковного припису в Українській Церкві щодо купання у крижаній воді взимку “немає і ніколи не було”.

У ПЦУ пояснюють, що Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо Він був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Таким чином Господь явив Свою готовність пережити все те, що переживає людина, яку Він спасає.

Тож як грішні люди можуть “наслідувати” Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах? З якою метою і як саме “наслідують”? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, “підігріватися” спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. І чомусь “обов’язково треба” зануритися тричі і перехреститися перед зануренням… Вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12 – 16° тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму. Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим”, – йдеться в повідомленні.

Вірянам також нагадали, що занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися.

Читайте також: На київській Почайні відбудеться свято Водохреща 

Нагадаємо, у Києві підготовлено 15 локацій для безпечного святкування Водохреща.

Великий Київ у Google News

підписатися