Чи загрожує мавпяча віспа Києву? Пояснення епідеміолога

Автор: Володимир Хлєбников
13:36 24.05.2022

Вже у 10 країнах Європи підтвердили випадки рідкісного та небезпечного захворювання - мавпячої віспи. Вона характеризується лихоманкою, загальною інтоксикацією та появою висипань на тілі у людини.

Про те наскільки небезпечним є вірус для Києва і як у столиці планують від нього захищатися, читайте далі.

Вперше вірус було зареєстровано ще 1950 року, фахівці вже досить непогано вивчили його.  Він циркулює у країнах Африки та передається вірус від дикої тварини до людини.

Поки що не було жодного зареєстрованого випадку, щоб мавпяча віспа передавалася від людини до людини. В Україні таких випадків просто не може бути через воєнний стан. В інших країнах, громадяни яких відвідують Африку, такий вірус може реєструватися“, – повідомив сайту “Сьогодні” голова Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан.

Читайте також: Київська професорка розповіла про віспу мавп, яка шириться Європою та якою є небезпека для українців

Він наголосив, що боротьба з вірусом є виключно сферою компетенції міністерства охорони здоров’я України.

Швидше за все, спеціалістами міністерства проводяться консультативні заходи на цю тему. Але як доктор-епідеміолог можу сказати, що від мавпячої віспи нам жодної загрози немає – ні Києву, ні Україні“, – підкреслив Рубан.

Про те, чим небезпечна мавпяча віспа мавп і як не захворіти, читайте в матеріалі “Європою шириться віспа мавп: як передається та хто в групі ризику“.

Читайте також: Коронавірус нікуди не зник: скільки щеплень зробили в Києві за час війни

Останні новини