Чіпси та котячий корм виявилися спонсорами тероризму – НАЗК назвало перелік марок

Автор: Оксана Тупальська
09:34 02.09.2023

НАЗК внесло PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни - бо продовжують працювати в РФ.

Компанія PepsiCо виробляє прохолоджувальні напої, соки, чипси, закуски, молочні продукти та інші продукти харчування під основними марками Chester’s, Chipsy, Lay’s, Mirinda, Pasta Roni, Pepsi, Propel, Sandora, 7up, Simba, Snack a Jacks, Sonric’s, Tropicana, «Агуша», «Чудо», «Слов’яночка», «Садочок», «Сандорик», «Машенька».

Виробник у березні 2022 року заявляв про припинання роботи в РФ, але згодом відновилися та навіть почали виготовляти лимонад “российский подарок”, мають 580 відкритих вакансій в РФ.

У НАЗК повідомляють, що PepsiCo є четвертою за розміром компанією в галузі напоїв і харчових продуктів у РФ. Виторг ТОВ за 2022 рік зріс до $ 2,59 млрд (або 176,5 млрд руб.). Чистий прибуток виріс на 333% до $ 525 млн, порівняно з 2021 роком. Податків до бюджету рф було сплачено на понад $115 млн (або 8,29 млрд руб.).

Mars має в Росії 10 фабрик та 6 тисяч робітників. Після повтомасштабного вторгнення компанія обіцяла НАЗК скорочувати бізнес в росії та передавати кошти на гуманітарні цілі. Проте українська сторона виріщила, що цього не достатньо.

Основні торгові марки – Mars, Snickers, Milky Way, Twix, Bounty, M&M’s, Whiskas, Pedigree, Uncle Ben’s та серія торгових марок Wrigley.

Виторг ТОВ «Марс» за 2022 рік виріс до $2,45 млрд (або 176,5 млрд руб.), чистий прибуток виріс на 59% до $377 млн (або 27,2 млрд руб.), податків сплачено до бюджету рф на понад $93 млн (або 6,76 млрд руб.).

Нагадаємо, найбільшу в світі приватну алкогольну компанію Bacardi внесли до переліку міжнародних спонсорів війни. Причина – Bacardi продовжує поставки до РФ на мільйони доларів.

Також “ВК” повідомляв, що для компаній, які за понад 9 років війни Росії проти України не залишили ринок окупанта та продовжують сплачувати податки в бюджет РФ, не шукатимуть працівників. Від співпраці відмовилися HR-організації.

Перший санкційний список базується на даних сайту НАЗК «Війна і санкції» та їхнього списку «Міжнародні спонсори війни», а також проєкту Leave Russia від Київської школи економіки.

Райффайзен Банк, який після повномасштабного вторгнення працює одночасно в Україні та в РФ, і, відповідно, сплачує податки в бюджет окупантів, у березні оголосив про обмін. Взамін на свої активи в РФ вирішив придбати частку «Сбербанку» в Європі.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну з російського ринку не вийшла жодна велика тютюнова компанія. Податки від сигарет складають щонайменше 10% військового бюджету Путіна. Нажаль, в НБУ заявляють, що не на часі націоналізація Альфа-Банку з російськими активами.

Водночас, до чорного списку НАЗК потрапили памперси та Pantene Pro-V  через фінансування  російського війська виробником P&G.

Останні новини