“Чілдрен Кінофест – 2021”: де у Києві подивитись фільми фестивалю і що для цього потрібно

Автор: Галина Ворона
21:41 26.05.2021

З 28 травня по 6 червня відбудеться щорічний міжнародний фестиваль кіно для дітей та підлітків "Чілдрен Кінофест", який знайомить українську аудиторію з найновішими європейськими стрічками та світовою класикою. Цьогоріч фестиваль охопить 20 міст і пройде у гібридному форматі: частину фільмів покажуть в кінотеатрах, частину – онлайн. У Києві стрічки показуватимуть "Київська Русь", "Лейпциг", "Старт" та "Флоренція". Безкоштовна реєстрація на перегляди вже стартувала.

Реєстрація на кожен фільм “Чілдрен Кінофесту” розпочинається за чотири дні до його показу. Так, на фільм-відкриття фестивалю “Віктор_Робот” можна зареєструватися з 24 травня, на “Як Гітлер вкрав рожевого кролика” – з 25 травня, і т. д. Зареєструватися на покази може кожен охочий – для цього потрібно обрати місто і фільми для перегляду, а також заповнити електронну форму.

Зареєструватися на онлайн-покази можна з 28 травня, 9:00.

До конкурсної програми традиційно ввійшло сім дитячих фільмів, відібраних на найбільших європейських кінофорумах.

Відкриється “Чілдрен Кінофест” фантастичною анімаційною стрічкою Анатолія Лавренішина “Віктор_Робот“, яка в цьогорічній конкурсній програмі представляє Україну. Картина вже відзначена Призом глядацьких симпатій Одеського міжнародного кінофестивалю та премією “Кіноколо”. Події фільму розгортаються в далекому майбутньому. Штучна зірка, що має забезпечувати енергією планети навколо себе, не працює. Єдиний, хто може її полагодити – дідусь маленької Віки, який і створив це світило. Однак він таємниче зникає.

У кінотеатрах можна буде подивитись ще три картини з конкурсної програми. Серед них – відзначена Баварською та Німецькою кінопреміями родинна історична драма “Як Гітлер вкрав рожевого кролика”. У стрічці йдеться про дев’ятирічну дівчинку, сім’я якої змушена тікати з рідної Німеччини після приходу до влади нацистів. Французько-бельгійський фільм “Полі” розповість про пригоди двох друзів – дівчинки та поні, якого вона звільняє від життя в неволі. У справжню кіноподорож Данією відправить глядачів комедія “Хлопчик-гусак”, найкраща дитяча стрічка 2020 року за версією Данської кіноакадемії.

Крім цього, три фільми конкурсної програми будуть продемонстровані онлайн: нідерландська сімейна комедія “Джекі та Опієн”, норвезька пригодницька документальна картина “Арктичні верблюди” та шведська фантастична стрічка “Самі в космосі”.

На ретроспективному показі, який проходитиме в кінотеатрах та онлайн, глядачам фестивалю покажуть пригодницький анімаційний фільм “Лисенятко Вук”. Угорська стрічка, знята за мотивами дитячих оповідань Іштвана Фекете, побачила світ у 1981-му, а цього року відзначає своє 40-річчя. Саме Вук став натхненням для іміджу цьогорічного “Чілдрен Кінофесту”.

В онлайн-форматі пройде показ фільма-закриття фестивалю – української фантастичної пригодницької стрічки “Фокстер & Макс” Анатолія Матешка, яка є минулорічним переможцем Чілдрен Кінофесту. Головний герой фільму, дванадцятилітній школяр Макс знаходить балончик з нанофарбами, і малює графіті собаки. Неочікувано малюнок оживає та перетворюється на пса-наноробота з суперможливостями. Фільм буде доступний онлайн тут.

У межах Чілдрен Кінофесту також буде показано (в кінотеатрах і онлайн) двадцять стрічок-фіналістів П’ятого конкурсу короткометражних фільмів, знятих дітьми. Глядачам також запропонують проголосувати та обрати переможця в номінації “Приз глядацьких симпатій”. 

Традиційно юні глядачі виступають у ролі журі фестивалю та голосують за фільми, які сподобалися їм найбільше. Переможця міжнародного конкурсу буде обрано шляхом підрахунку глядацьких голосів та оголошено на онлайн-церемонії закриття фестивалю 6 червня.

Переглянути відеозапрошення від співачки й авторки пісень Христини Соловій, Почесної амбасадорки фестивалю у 2021 році можна тут.

Нагадаємо, у 2020 році фестиваль відбувся онлайн. Гран-прі за підсумками глядацького голосування у 2020 році отримала пригодницька стрічка “Фокстер і Макс” Анатолія Матешко. У конкурсі короткометражних фільмів, знятих дітьми, найкращою роботою визнано “Історія Нечто”, реж. Васіліса Найдьонова, Всеволод Неймирок, 8 років / 3 хв. / Харків.

Останні новини