Через руйнування 100-річної лісопильні Сніжка відкрито кримінальне провадження

Автор: Любава Лисичкіна
21:40 20.10.2023

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження та руйнування Лісопильні міщанина Сніжка, що є зразком традиційної забудови кінця 19 – початку 20 століть.

Про це повідомив замісник директорки Департаменту охорони культурної спадщини Дмитро Перов.

Він зазначив, що провадження відкрили за зверненням депутатки Київради Ксенії Семенової. 

“Повідомляю, що за фактом можливого незаконного проведення демонтажу зазначеної будівлі 10.10.2023 слідчим відділом Подільського УП ГУНП у м. Києві розпочато кримінальне провадження № 12023100070002104 за ознаками кримінально правопорушення, передбаченого ч.2.ст. 298 КК України”, — йдеться в документі, надісланому прокуратурою.

У чому цінність будівлі?

Це зразок традиційної забудови Подолу кінця 19 – початку 20 століть. Будинок зведено із жовтої київської цегли. Збереження подібних будівель – це про плекання духу та атмосфери Подолу, яким гуляли наші батьки, дідусі та бабусі; це про збереження колективної пам’яті поколінь киян.

За словами Перова, у 2021 році він потрапив у додаток до рішення Київради: “Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів XIX-XX століття (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження”.

Нагадаємо, на Подолі забудовник намагався розбити Лісопильню міщанина Сніжка 1902 року.  “ВК” писав про знесення цієї історичної пам’ятки,  історія із забудовником триває не один рік.

Останні новини