Будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського має бути відреставрований: Міноборони програло апеляцію

Автор: Галина Ворона
17:59 07.12.2023

Апеляційний адміністративний суд Києва прийняв рішення, яке сприятиме збереженню будинку Сікорського у Києві.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Як зазначається, 6 грудня Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Міністерства оборони України на рішення Окружного адмінсуду Києва від 11 червня 2021 року. Тоді суд задовольнив позов на користь держави від заступника Генерального прокурора, який представляв інтереси держави в особі МКІП, до Міноборони та Державного підприємства “Готель “Козацький”.

Таким чином, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 червня 2021 року набрало законної сили.

Згідно з ним, суд зобов’язав Міністерство оборони укласти з МКІП охоронний договір на об’єкт культурної спадщини — пам’ятку національного значення з охоронним “Будинок, в якому мешкав видатний авіаконструктор І. Сікорський з родиною” на вул. Ярославів Вал, 15-Б.

Також Міноборони має привести будівлю до належного стану, виконавши консерваційні та реставраційні роботи.

У МКІП зазначили, що Будинок відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського має історичну та культурну цінність і перебуває в статусі пам’ятки історії національного значення. Наразі будинок потребує негайної реставрації.

 Довідково: у  1904 – 1912 роках у будинку мешкав син Івана Сікорського Ігор – майбутній авіаконструктор. Саме на батьківському подвір’ї він розробив перші моделі гелікоптерів. Сам Іван Сікорський мешкав у будинку до своєї смерті.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду “Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського”. Фонд не мав жодного відношення до Сікорського й не відновив будівлю. У 2016 році її повернули в державну власність і передали на баланс Міноборони. Київрада декілька разів зверталася до Кабміну, щоб передати будинок у комунальну власність.

Читайте також: В занедбаному будинку Сікорського провели толоку: активісти вимагають передати пам’ятку місту 

Зауважимо, нещодавно столична влада вчергове просила уряд передати будинок Сікорського на баланс міста. Після цього у КМДА планують провести його масштабну реставрацію та облаштувати музей. Раніше секретар Київради та заступник голови КМДА Володимир Бондаренко наголошував, що у Кабміні навмисно блокують передачу історичної будівлі до комунальної власності Києва через політичні ігри.

7 липня 2023 року стало відомо, що Міністерство оборони України передасть у власність Києва будинок Сікорського, що на Ярославовому Валу, 15-б.

Останні новини