Бережімо національну спадщину: кияни вимагають зупинити можливе знесення пам’ятника Михайлу Булгакову

Автор: Вікторія Мілюта
20:27 07.04

Жителі столиці звернулися до міської влади з проханням зупинити можливе знесення пам'ятника письменнику Михайлу Булгакову, про яке останнім часом дуже багато говорять у публічному просторі.

Відповідна петиція з’явилася на сайті Київської міської ради.

Як зазначає автор звернення Григорій Зорка, завдяки роботам Булгакова Україна отримала світове визнання, а його твори продовжують надихати та захоплювати покоління читачів по всьому світу.

«Знищення цього пам’ятника буде не тільки великою втратою для нашого культурного доробку, а й принесе негативні наслідки для нашого міста та країни в цілому. Ми закликаємо вас припинити будь-які дії, спрямовані на знос пам’ятника Булгакову, і знайти альтернативні шляхи збереження та відновлення цієї цінної спадщини. Ми віримо, що наше спільне зусилля допоможе зберегти культурні символи нашої нації для майбутніх поколінь», – йдеться у петиції.

Читайте також: Росіяни будуть використовувати Булгакова для пропаганди дикунства у Києві, скажуть, що ми “Шарикові” – голова інституту нацпам’яті

Також владу закликають відновити пам’ятник як символ протидії імперській політиці Росії.

«Михайло Булгаков був відданим патріотом України та протистояв імперським амбіціям Росії. Відновлення його пам’ятника буде важливим кроком у відзначенні його дійсного значення як національного героя», – наголосив активіст.

Нагадаємо, раніше експертна комісія Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики заявила, що пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені Михайлу Булгакову, містять символіку російської імперської політики. Відтак, подальше використання його імені є пропагандою російської імперської політики.

Після цього директорка одноіменного музею Людмила Губіанурі зазначила, що історію про персону Булгакова необхідно переосмислити, бо він сам став жертвою режиму та не міг публікувати твори через громадську позицію.

Останні новини