Бажання тата не достатньо: умови надання відпустки по догляду за дитям для чоловіків змінилися

Автор: Оксана Тупальська
03:17 21.04

Як і раніше доглядати дитину після народження та отримувати при цьому фінансову підтримку від роботодавців та держави мають право як матері, так і татусі чи бабусі з дідусями. Однак, щоб отримати дозвіл на декрет, батько має порадитися в колі родини про свій намір.

Кабінет міністрів України змінив порядок надання відпустки при народженні дитини.

Тепер для батька дитини право на відпустку мусить підтверджуватися:

  • свідоцтвом про народження дитини, де вказано, що саме він є батьком малюка,
  • письмовою заявою матері, про те, що вони з цим чоловіком спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Якщо дитину виховує мати-одиначка або батько-одинак, то допомагати можуть родичі – та отримувати декретну відпустку. Однак і в цьому випадку заяву має надати або мама, або тато, які самотужки ростять малюка. 

Право на таку відпустку як і раніше мають:

  • чоловік жінки, що народила дитя
  • фактичний батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю (але пара має спільно проживати, вести побут, мати взаємні права та обов’язки)
  • баба, дід або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Раніше “ВК” розповідав, що у Києві в першій рік великої війни (з кінця лютого до кінця грудня 2022 року) народилися понад 13 тисяч дітей. 

    Останні новини