Алкогольна компанія-спонсор війни – спиртне якої марки не варто купувати

Автор: Оксана Тупальська
18:48 11.08.2023

Найбільшу в світі приватну алкогольну компанію Bacardi внесли до переліку міжнародних спонсорів війни. Причина - Bacardi продовжує поставки до РФ на мільйони доларів.

Бермудська Bacardi Limited – найбільша приватна міжнародна алкогольна компанія у світі, її продукція продається у понад 170 країнах. Серед відомих брендів компанії є бренді Baron Otard, D’USSÉ; джин Bombay; ром Bacardi; текіла Cazadores; горілка Grey Goose, Eristoff; віскі Dewar’s, William Lawson’s, Aberfeldy, Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie, Angel’s Envy й інші напої (Martini, St-Germain, Bénédictine).

Bacardi оголосила про припинення поставок до країни-окупанта після повномасштабного вторгнення. А згодом – поновила та навіть почала шукати в РФ на роботу людей. Імпортувала товарів на $169 млн за рік війни в Україні. 

Виручка «Бакарди Рус» 2022 року зросла на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд: це на 206,5% більше, ніж 2021 року (1,5 млрд рублів), податку на прибуток до бюджету агресора сплачено на суму понад 12 млн дол. США.

В онлайн-магазинах в Україні можна придбати пляшку горілки Bacardi в середньому за 500 грн. 

Нагадаємо, для компаній, які за понад 9 років війни Росії проти України не залишили ринок окупанта та продовжують сплачувати податки в бюджет РФ, не шукатимуть працівників. Від співпраці відмовилися HR-організації.

Перший санкційний список базується на даних сайту НАЗК «Війна і санкції» та їхнього списку «Міжнародні спонсори війни», а також проєкту Leave Russia від Київської школи економіки.

Нагадаємо, Райффайзен Банк, який після повномасштабного вторгнення працює одночасно в Україні та в РФ, і, відповідно, сплачує податки в бюджет окупантів, у березні оголосив про обмін. Взамін на свої активи в РФ вирішив придбати частку «Сбербанку» в Європі.

після повномасштабного вторгнення РФ в Україну з російського ринку не вийшла жодна велика тютюнова компанія. Податки від сигарет складають щонайменше 10% військового бюджету Путіна. Нажаль, в НБУ заявляють, що не на часі націоналізація Альфа-Банку з російськими активами.

Водночас, до чорного списку НАЗК потрапили памперси та Pantene Pro-V  через фінансування  російського війська виробником P&G.

Останні новини