Акторка театру «Почайна» Наталка Щука рятує поранених бійців на полі бою

Автор: Оксана Тупальська
13:57 22.03.2023

Наталка Щука понад 15 років працювала на телебаченні та знімалась в кіно, а після повономасштабного вторгнення почала волонтерити, опанувала тактичну медицину та допомагає разом з чоловіком бійцям на фронті. Досвід передає іншим – каже, що людей, здатних рятувати поранених постійно бракує.

«Права на помилку немає ні в кого. Завжди страшно і я розумію, що можу не повернутися з чергової ротації. «Я не очікувала» – це більше про людей, яких зустрічаю протягом року повномасштабного вторгнення. Це про розчарування і навпаки – абсолютне захоплення. Це про страх, який доводиться щоразу опановувати. Коли думаєш, що загинеш і в голові виникає лише одна думка, що ти не встиг щось зробити. Я тримаю ту думку завжди в голові. Вона дає мені сили рухатися далі», – ділиться Наталка про пережите після повномасштабного вторгнення.

Акторка навчалася на інструктора та стала частиною добровольчого підрозділу «Тактична медицина Північ».

Тепер досвід роботи на сцені театру та в журналістиці застосовує у спільній справі задля перемоги – проводить навчання з надання домедичної допомоги, які вже пройшли 12 тисяч військових.

«На полі болю після поранень з критичною кровотечею у бійців може бути лише кілька хвилин, щоб зупинити масовану кровотечу. А інакше вони можуть просто не дожити до побачення з професійними медиками, і важливо в ці перші хвилини вміти правильно надавати допомогу собі або побратимам. Після навчання всіх військових ми забезпечуємо аптечками. Одна така аптечка зараз коштує 100-150 євро», – каже акторка.

Після завершення війни Наталка Щука планує повернутися на сцену. Нажаль, театр “Почайна” не пережив випробувань останнього року. Відтак, попереду нові проекти та творчі відкриття. 

Нагадаємо, у столиці виходжують після важкого поранення бойового медика.

Останні новини