Про те, як уникати стресу за допомогою звичайних продуктів харчування розповіла київська дієтологиня Оксана Скиталінська. Кожен з нас чув таке слово “стрес” і кожен його розуміє по-своєму.
За словами лікарки, стресостійкість залежить і від виду стресу, і від його тривалості. І їжа
може підвищити стресостійкість і зменшити негативні прояви.
Якою вона має бути?
Мати детоксикаційний ефект. Містити клітковину розчинну (яка поглинає продукти катаболізму, тобто розпаду), і нерозчинну, яка живить кишечну мікрофлору.
Містити білок, який потрібний для відновлення ушкоджених клітин тіла (а це клітини всіх органів).
Бути багатою на вітаміни та мінерали. Бо вітаміни, особливо С, Е, А та групи В та мінерали, особливо, калій та магній, потрібні для нормального обміну речовин.
Бути багатою на лецитин (відновлює клітини мозку та нервові волокна), холестерин (так, не дивуйтеся, бо холестерин необхідний для побудови якісних клітинних мембран)
Містити пребіотики, тобто продукти, які живлять корисну мікрофлору, яка, в свою чергу, виробляє речовини, які добре впливають на роботу мозку. Прекрасним пре- і пробіотиком є квашена капуста. Тому додати столову ложку капусти на тарілочку – означає додати здоров’я.
Бути антиоксидантною. Всі природні кольори (ягоди, зелене листя) багаті протизапальними речовинами.
Зокрема, Скиталінська рекомендує таку собі “антистресову тарілку”, в якій мають бути:
- Яйця, зрілий сир і квасоля – джерело білка.
- Жовток -джерело лецитину.
- Квасоля – розчинна клітковина.
- Капуста квашена – нерозчинна клітковина, а такожпребіотик з пробіотиком (бо містить і молочнокислі бактерії).
- Листова зелень, овочі, ягоди – це природні антиоаксиданти, протизапальні та протиракові властивості, позитивний вплив на мозок та судини.
“Незалежно від того, де Ви є, і що робите, пакуєте пакунки для фронту, волонтерите, харчуєтеся на польовій кухні, для кожного українця важливе здорове харчування. Намагайтеся хоча б щосб із цих груп продуктів їсти — користь буде”, – переконує Скиталінська.