9 травня у країнах Балтії буде днем пам’яті вбитих українців, а Ізраїль відмовляється від урочистостей

Автор: Галина Ворона
11:57 01.05.2022

9 травня, яке має сакральне значення для путіна, Латвія відзначатиме день жалоби за загиблими у війні українцями, а Ізраїль скасував щорічний офіційний парад ветеранів. Тоді як в Україні, яка третій місяць стримує навалу російських окупантів, досі не відмовились від святкування цієї дати.

Про це йдеться у дописі на Facebook-сторінці українського науковця-історика, голови Українського інституту національної пам’яті (2014-2019 рр.), народного депутата від “Європейської солідарності” Володимира В’ятровича.

За його словами, наступний тиждень – останній перед 9 травня і росія інтенсивно готуватиметься, продовжуючи нищити Україну та українців, аби в цей день настав апогей побєдобєсія.

Ми вже чули, що окупанти святкуватимуть у Маріуполі. Свято на наших кістках і руїнах буде в кожному окупованому населеному пункті“, – зазначає В’ятрович.

Він зазначає, що український парламент досі неготовий розглянути законопроєкт 7297, який передбачає відзначення перемоги над нацизмом не разом з росіянами 9 травня, а разом з Європою днем раніше. Власне в день, коли завершилася війна в Європі.

За даними В’ятровича, проти прийняття цього документу виступає парламентська більшість “Слуг народу”.

Вони вважають, що така зміна може розколоти українське суспільство. Насправді така зміна лише продовжить відколювати Україну від “руского міра”, а значить – робитиме її сильнішою. Більшість українців розуміють це, але не політики, які отримали мандат під гаслами “какая разніца”, – підкреслює науковець.

На його думку, парламент має звернути увагу, як змінилися українці.

Зараз чимало депутатів стали демонструвати підкреслений патріотизм. Навіть ті, з якими три роки доводилося боротися, стримуючи їх ініціативи проти української мови. Навіть ті, хто намагалися спинити декомунізацію і вважали, що гроші на асфальт важливіші за гроші на армію. Нині вони войовничі патріоти і русофоби. Але їх войовничість закінчується якраз перед “9 мая”. Тому, що це серцевина “руского міра”, її знищення потребує найбільше сили і відваги”, – наголошує Володимир В’ятрович.

Він закликав колег із монобільшості включити у порядок денний засідання парламенту законопроєкт 7297 і підтримати його своїми голосами.

Покажіть українцям, що ви готові будувати після перемоги саме українську Україну, яка буде сильною і тому захищеною від зовнішньої агресії. А не країну “какая разніца”, яка залишатиметься вразливою. Звертаюся до Володимира Зеленського. Пане Президенте, проявіть і в цій справі свою відвагу, рішучість, якою Ви здивували світ, захищаючи Україну. Бо це теж про захист України“, – підсумував політик.

Читайте також: 9 травня – це “победобєсіє” міфу “русского мира”. Чому важливо святкувати перемогу над нацизмом 8 травня

Нагадаємо, комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт, який передбачає відзначення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом, а 9 травня разом з усією Європою – Дня Європи.

Останні новини