19-й фестиваль Docudays UA розпочнеться в Києві і буде мандрівним

Автор: Марина Максенко
06:35 17.10.2022

З 11 до 13 листопада в кінотеатрі "Жовтень" проведуть документальний вікенд "Надзвичайний стан" від організаторів та організаторок фестивалю кіно про права людини DOCUDAYS UA.

Частину програми також можна буде переглянути онлайн на платформі DOCUSPACE.ORG. Стрічки будуть доступними лише на території України.

Кінопокази у столиці стануть початком 19-го Docudays UA. Цього року фестиваль буде мандрівним і відбуватиметься з 12 листопада по 30 грудня 2022 року. Вперше — не лише на території України, але й за кордоном.

“Надзвичайний стан — це виняткова ситуація, коли всі інші теми поставлені на паузу, а звичне життя, державні механізми, глобальні інструменти безпеки, особисті плани на майбутнє — потребують щоденного аналізу й перегляду”, — розповідають організатори.

Відкриватиме фестиваль стрічка “Маріуполіс 2” литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса. Фільм нагороджено спеціальною відзнакою журі “Золоте око” на фестивалі в Каннах. На згадку про видатного литовського режисера, якого під час зйомок полонили та вбили росіяни на околицях Маріуполя, на фестивалі покажуть і його попередній фільм — “Маріуполіс”. З 17 листопада стрічку “Маріуполіс 2” також можна буде переглянути в кінотеатрах України.

Також до програми вікенду увійде блок актуальних короткометражних фільмів, знятих українськими режисер(к)ами від початку війни та найкраще кіно з Міжнародної програми 19-го DOCUDAYS UA, яку організатори готували ще взимку.

Окрім цього, в межах правозахисної програми фестивалю RIGHTS NOW! відбудеться 5 онлайн-подій про майбутні наслідки війни для довкілля або ментального здоров’я людини.

Більше про програму та графік кінопоказів в Україні та за кордоном організатори обіцяють розказати невдовзі.

Традиційно фестиваль DOCUDAYS UA проходить в Києві навесні, однак цьогоріч його вимушено скасували через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Останні новини