11 грудня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

Автор: Галина Ворона
12:57 11.12.2021

11 грудня у світі відзначають День гір, День танго, День калейдоскопа, День заснування дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ". Православні сьогодні вшановують преподобного мученика Стефана Нового. За народним календарем 11 грудня - Сойчин день. Іменини сьогодні святкують Андрій, Ганна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Павло, Петро, Сергій, Сократ, Степан, Тимофій та Федір.

Міжнародний день гір

Свято відзначається з 2003 року за ініціативою ООН з метою розвитку гірських регіонів. Цього дня в різних країнах світу проводять різноманітні тематичні заходи, які допомагають привернути увагу та підвищити інтерес суспільства до гір, які є дуже важливими для нашої планети. Цікавий факт – гори займають одну чверть всієї території Землі. Тут живуть унікальні тварини і ростуть ендемічні рослини. А 10% населення планети проживає у гірській місцевості.

Міжнародний день танго

У день народження аргентинського співака та кіноактора, відомого “Короля танго” Карлоса Гарделя, відзначається Міжнародний день танго – свято танцю, філософія якого полягає у протиборстві.

У цьому танці не заведено розмовляти, посміхатися, запрошення, висловлене вголос, може розцінюватись як образа. Дозволені лише погляд і легкий рух губ.

Танго – танець-імпровізація, у ньому дуже важливе вміння партнерів відчувати одне одного. Це вміння народжується на підсвідомому рівні як би саме собою, створюючи відчуття іншої реальності. А найвиразнішим моментом цього танцю є пауза: звучить музика, а двоє завмерли в обіймах один одного, ніби ведуть німий діалог на підвищених тонах – це точка найвищої напруги.

День калейдоскопа

Дату обрали на честь дня народження його винахідника сера Девіда Брюстера. Він народився 1781 року, вивчав теологію в університеті Единбурга і навіть отримав сан священика. З 1801 починає активно займатися наукою, працює фармацевтом та адвокатом. Його захоплення оптичними ілюзіями і лягло в основу створення калейдоскопа.

Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

Вперше цей день почали відзначати у 1998 році у більш ніж 35 країнах світу. Він був присвячений Всесвітній нараді з профілактики та боротьби з бронхіальною астмою в Іспанії.

За оцінками ВООЗ, 235 мільйонів людей у світі страждають на бронхіальну астму. В Україні зареєстровано 210 тисяч хворих на неї (дані 2015 року). Найчастіше хворіють діти та молодь.

Бронхіальна астма – хронічна хвороба, яка проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Напади найчастіше відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Яке сьогодні церковне свято та день за народним календарем

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять мученика і сповідника Стефана Нового. За переказами, Стефан Новий народився в 750 році в Константинополіу родині благочестивих батьків. Сама Пресвята Богородиця з’явилася матері його і обіцяла, що у неї буде син, як вона і просила. Зростаючи, юнак показав себе досить ґречним і особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його в пустель на гору Авксентієву, в Віфінії, до старця Іоанна.

Одного разу зі сльозами на очах старець передбачив Стефану, що місце їхнього проживання буде створене і зрощене ним, але іконоборці розорять і спустошать його. Невдовзі старець помер, а Стефан прославився подвигами, і при печері утворилася обитель.

В народі 11 грудня назвали на честь пташки сойки, яку ще називають Сойка-пересмішниця. В народі вважалося, що якщо 11 грудня птах прилетить до оселі людини й заспіває пісеньку, то це гарний знак. Вірили, що сойка може привести людину до щастя. Також вважали, що на крилах сойки є маленькі дзеркала, заглянувши в які можна побачити майбутнє. За це птицю називали віщунка.

Наші предки 11 грудня називали “днем Стефана” і особливу увагу приділяли сойкам. Вона вважалася покровителькою новонароджених. Існувало твердження, що вона своїми криками дарує людям, народженим 11 грудня, щасливу долю і талан у будь-яких справах.

Прикмети 11 грудня

  • якщо плюсова температура, то скоро будуть сильні морози;
  • якщо прилетіла до вікна сойка і кричить – це хороший знак;
  • вважалося, що якщо 11 грудня піти за сойкою, то вона покаже дорогу до щастя;
  • якщо ворони літають по небу – скоро почнеться снігопад, а якщо сидять на земля – то буде відлига;
  • 11 грудня щось бряжчить в колодязі – до багатства.

Що не можна робити сьогодні

На Сойкин день категорично заборонялося завдавати будь-якої шкоди птахам. Тих, хто порушує заборону, довго будуть переслідувати біди. 

Сьогодні не можна прибиратися вдома увечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю, а також позичати гроші сусідам, аби не віддати своє щастя.

Також сьогодні не можна сваритися, ображатися, пліткувати і віддаватися зневірі.

Читайте також:  Зануритись у ковдру, пити каву та читати книжку. Яка погода чекає киян сьогодні

Останні новини