Элітні котеджі на захисній греблі Київської ГЕС загрожують затопленням території у 200 тис. га

Автор: Любава Лисичкіна
00:32 30.09.2022

Масова забудова захисної дамби Київської гідроелектростанції створює на споруду навантаження, на які вона не розрахована. Екологи вважають, що існують ризики руйнування захисної споруди.

Фото: Ілюстративне

Про ситуацію пише DSNews.

Наразі, близько двох десятків приватних будинків розташувалися просто на земляному валу завширшки кілометр, який має захищати лівобережні села від підтоплення. У Вишгородській міськраді зазначають, що землевідведення на дамбі почали оформлювати понад десять років тому. Тоді ж почали з’являтися перші будинки. Спершу на підставних осіб оформлювали дрібні ділянки по 10 соток, котрі поступово об’єднувалися у цілі садиби. Далі до них приєднали частину земель самозахопленням.

Більшість захоплених територій формально належать до прибережної захисної зони, але насправді там приватні пляжі та причали для яхт і катерів.

За словами Олександра Соколенка з Національного екологічного центру, дамба повністю земляна і призначена для повільної фільтрації дренажних стоків водосховища.

«Це дуже крихка споруда, у радянський час тут було заборонено не лише будувати, а й навіть їздити на вантажівках і паркувати легковики. Наразі дамбу руйнують не лише великі будинки та намиви піску, але й те, що забудовники вирубили значну частину захисної лісосмуги, призначеної спеціально для всотування та утримування ґрунтових вод», — каже він.

У квітні фахівці Національної академії наук публікували розрахунки наслідків руйнування дамби Київської ГЕС. При моделюванні розглядали два сценарії руйнування бетонної греблі внаслідок ракетних ударів.

Навіть найгірший і малоймовірний варіант — з руйнуваннями всієї центральної частини греблі — не призведе до затоплення Києва, як стверджувалося у скандальному прогнозі «ченця-еколога». Серед житлових зон столиці найвразливішими є Русанівські сади. Жителі цього району, які не встигнуть евакуюватися протягом кількох годин, муситимуть підійматися на другий поверх.

 

Останні новини