Про це розповіла українська дієтологиня Наталя Самойленко.
Вона запевняє: якщо ви не вживаєте сало через те, що боїтеся поганого холестерину, то спокійно можете діставати продукт із морозильника.
Побоювання, ніби із салом в організм надходить значна кількість холестерину, занадто перебільшені та навіть не відповідають дійсності. У разі споживання 20-30 грамів сала на день (рекомендована кількість) в організм потрапляє 30 мг холестерину.
Для людей з нормальним здоров’ям допустимою денною дозою холестерину є 300 мг, а для тих, хто пережив інфаркт або інсульт, — до 200 мг. Тобто вживання 30 грамів сала на день не тільки не підвищить рівень холестерину, а навпаки, спалюватиме його.
У якому вигляді вживати сало?
Найкраще вживати в солоному або ж маринованому вигляді, оскільки інші варіанти приготування, такі як копчення, смаження, не принесуть користі для вашого здоров’я.
Корисні властивості сала:
- Містить у собі вітаміни (А, В1, В2, В3, В6, В12, D, E) й мінерали (кальцій, магній, цинк, залізо, фосфор, селен та інші).
- Незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам.
- Містить холін — це вітамін B-комплексу, який бере участь у метаболізмі, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
- Лецитин, що міститься у салі, сприятливо впливає на судини і клітинні мембрани, зміцнює їх та робить більш еластичними.
- Містить арахідонову кислоту, і, оскільки організм людини не синтезує її в достатній кількості для покриття потреби, її потрібно вживати з їжею.
Крім цього, краще їсти його вранці або ж в обід: саме о цій порі крім корисних речовин ваш організм отримає потужне енергетичне підживлення.
Якщо ви маєте проблеми із серцево-судинною системою, потрібно відмовитися від соленого сала — вживайте в невеликих кількостях свіже або ж свіжоморожене за рекомендацією вашого лікаря.
Відомо, кардіолог розповіла, якою має бути щоденна кількість кроків для продовження життя та зменшення ризику хвороби судин серця.