Відомо, що взимку люди хворіють частіше, ніж зазвичай. Щоб зміцнити імунітет у домашніх умовах, додайте до щоденного раціону правильну їжу.
Щоб зміцнити імунітет взимку, важливо правильно харчуватися. Деякі продукти містять у собі необхідні вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, які допомагають організму боротися з інфекціями.
Продукти, що містять магній
Ви явно дивуєтеся, яким чином магній опинився у статті про імунітет. Відповідаємо: все більше лікарів та дієтологів схиляються до поширеної думки, що всі хвороби починаються від стресу. Магній — той чарівний інгредієнт, який здатний йому протистояти.
Приймайте його як добавку або шукайте в продуктах: мінеральній воді (в 100 мл міститься приблизно 100 мг магнію), сочевиці, нуті, горосі, сирих волоських горіхах, мигдалі, фундуку, морепродуктах, гречці, дикому та коричневому рисі, кіноа, булгурі.
Морська риба
Морська риба не тільки чудово підтримує роботу серця, але й незамінна для тих, хто страждає від частих застуд. Вона дуже багата на оспівані дієтологами жирні кислоти омега-3, легкозасвоюваний білок і амінокислоти. Крім того, в ній достатньо цинку — елемента, який бере активну участь у формуванні імунних клітин.
Приємний бонус для шкіри — великий вміст вітамінів A, B та E. Щоб отримати максимум користі, вибирайте жирнішу рибу: форель, лосося, скумбрію та тунця.
Броколі
Броколі у складі страв — це не лише красиві фотографії для Instagram, а й потужний союзник у боротьбі з інфекціями. Дієтологи називають її одним з найефективніших природних імуностимуляторів. У ній є цинк, селен, вітаміни A, C, Е і навіть рідкісний вітамін D, які не допускають в організм небезпечні віруси та добре справляються із застудою. А численні харчові волокна цього овоча швидко та якісно виводять з організму шлаки та залишки вірусів. Крім того, капуста містить у складі речовину сульфорафан, що має доведений протираковий ефект.
Грецький йогурт
Насправді всі кисломолочні продукти містять живі бактерії, які блискуче підтримують здоров’я не лише мікрофлори, а й усього організму, стимулюючи імунітет.
Однак натуральний йогурт без добавок краще за інших його «родичів» вивчений клінічно, тому ми згадуємо його. Ви можете вибрати будь-який продукт на ваш смак — кефір, ряжанку або закваску.
Куркума
Активний компонент куркумін, який в надлишку міститься в жовто-золотій спеції, — ось за що ми обожнюємо куркуму. Завдяки йому вона не тільки активно бореться з вірусними інфекціями та протистоїть грипу, а й полегшує прояви застуди — кашель, нежить, головний біль. В Індії взагалі вважають, що куркума — більш ефективний і щадний засіб, ніж антибіотики.
Варто зазначити, що фахівці також радять мати в раціоні:
- Цитрусові. Цитрусові фрукти, такі як апельсини, лимони, мандарини та грейпфрути, є багатим джерелом вітаміну С. Цей вітамін необхідний для вироблення білих кров’яних тілець, які борються з інфекціями.
- Червоний перець. Червоний перець містить капсаїцин, речовину, яка має протизапальні та імуномодулюючі властивості. Капсаїцин допомагає підвищити температуру тіла, що може сприяти боротьбі з інфекціями.
- Ягоди. Ягоди, такі як малина, полуниця, смородина та чорниця, багаті на вітамін С, вітамін Е та антиоксиданти. Ці речовини допомагають захистити організм від хвороб, викликаних вільними радикалами.
- Цибуля і часник. Цибуля і часник містять алліцин, речовину, яка має протимікробні та протигрибкові властивості. Вони допомагають захистити організм від інфекцій, викликаних бактеріями та грибками.
- Горіхи та насіння. Горіхи та насіння, такі як волоські горіхи, мигдаль, арахіс та насіння соняшнику, є багатим джерелом вітамінів, мінералів та корисних жирів. Вони допомагають підтримувати здоровий імунітет.
До слова, “ВК” писав про те, як вберегтися від грипу за застуди: киянам дали рекомендації.