Перевірений рецепт приготування фалафеля пропонує Євген Клопотенко.
Він зазначає, що для цієї страви підходить лише сушений нут. Його слід замочити десь на 18 годин. Якщо замочите на довше, він також буде надто мʼяким і погано ліпитиметься в кульки.
Сам нут досить нейтральний на смак, тому його готують з багатьма спеціями. У нашому рецепті часник, мелений перець, кмин, коріандр та пластівці чилі. Такий фалафель вийде досить гострим, якщо ви такий не любите кладіть менше гострого перцю чи взагалі не додавайте його. Ви також можете поекспериментувати й з іншими улюбленими спеціями.
Для приготування 4 порцій фалафеля знадобиться півтори години, якщо не враховувати 18 годин замочування, а також такі інгредієнти:
- 400 г сушеного нуту
- ½ ч.л. соди
- пучок петрушки
- ½ пучка кропу
- ½ пучка кінзи
- маленька цибулина (60 г)
- 7 зубчиків часнику
- 1/2 ч.л. чорного меленого перцю
- 1 ч.л меленого кмину
- 1 ч.л меленого коріандру
- ½ ч.л. меленого перцю чилі
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. розпушувача
- 2 ст.л. підсмаженого насіння кунжуту
- 1 л олії для смажіння
Фалафель з нуту: покроковий рецепт
- Залийте 400 г нуту 550 мл води (щоб покрила нут вдвічі), додайте ½ ч.л. соди, розмішайте та лишіть на 18 годин. З готового нуту злийте воду та дайте підсохнути.
- Змішайте в мисці нут, листя петрушки, кропу та кінзи, нарізану довільними шматочками цибулину та 7 зубчиків часнику. Додайте також усі спеції: по 1 ч.л. кмину, коріандру та солі та по ½ ч.л. чорного перцю та чилі. Збивайте суміш занурювальним блендером, за необхідності розділіть суміш на декілька частин, щоб було легше збивати.
- Перекладіть суміш для фалафеля у контейнер, закрийте кришкою та поставте в холодильник на 1 годину чи кілька. Безпосередньо перед смажінням додайте до “тіста” 1 ч.л. розпушувача та 2 ст.л. кунжуту, гарно розмішайте.
- Сформуйте кульки фалафеля, кожна з яких важить приблизно 35-40 грамів. Щоб кульки легше ліпилися, можете змочити руки водою.
- Розігрійте 1 л олії в каструлі чи сотейнику. Готовність можна перевірити, вкинувши маленький шматочок тіста чи хліба – навколо мають виділятися бульбашки. Додавайте в каструлю по 4-5 фалафелів за раз і смажте 2-3 хвилини, доки скоринка не стане хрусткою та румʼяною.
- Готовий фалафель викладайте на тарілку застелену паперовими рушниками, щоб уникнути зайвого жиру. Подавайте його гарячим із соусом і овочами.
Євген Клопотенко уточнює, що смажити фалафель потрібно в дуже добре розігрітій олії, інакше він не буде хрустким і розпадатиметься. Після додавання фалафеля в олію, вогонь потрібно опустити буквально трішки – десь на 7/10. Якщо вогонь буде меншим, фалафель теж просмажиться погано. За раз потрібно смажити не більше 4-6 штучок, щоб фалафель не торкався один одного. Якщо додати більше, результат буде знову ж таки гіршим.
Фалафель можна подавати як основну страву з якимось соусом. Позаяк кульки досить гострі, найкраще смакуватимуть соуси на молочній основі з йогуртом чи сметаною. Також ви можете вкладати фалафель у піту чи лаваш з овочами та соусами.
Читайте також: Десерт без глютену: перевірений рецепт брауні на рисовому борошні
Раніше “ВК” розповідав про корисні закуски, від яких не приростуть небажані сантиметри на талії.