У Міністерстві охорони здоров’я пропонують українцям цього року започаткувати нову традицію та приготувати здорове меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними й одночасно корисними.
Як зробити святкове меню більш здоровим і корисним
- Обмежте кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м’ясо чи рибу? Краще запекти їх у духовці.
- Додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.
- Відмовтеся від солодких напоїв, що містять цукор, проте споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: немає безпечної дози.
- На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.
- А коли ви все ж опинилися за святковим столом – скористайтеся принципом Тарілки здорового харчування.
У МОЗ також зауважили, що у період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій.
І найголовніше — проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі та пам’ятайте про карантинні обмеження! Зустрічати улюблене свято – це прекрасно, тож не перетворюйте його на звичайне поглинання їжі.
Читайте також: Совєцький новорічний стіл. Чи є за чим ностальгувати?
Нагадаємо, у Києві на Різдво співатимуть колядки і водитимуть Козу.