Як приготувати легендарну київську перепічку

Автор: Марина Максенко
21:50 24.05

Легендарна “Київська перепічка” здорожчала до 30 гривень, люди далі шикуються в черги, незважаючи на ціну. Той, хто не хоче їсти куповану перепічку має нагоду приготувати її вдома.

Як приготувати легендарну київську перепічку

Для приготування запашної перепічки вам знадобиться:

  • 300 мл теплої води 
  • 4 склянки борошна 
  • 1 столова ложка цукру 
  • дрібка солі
  • 15 грам сухих дріжжів
  • 10 шт сосиски
  • Рослинна олія для смаження.

У теплій воді розчинити цукор і дріжджі. Сухим дріжджам потрібно постояти 15-17 хвилин, щоб ви впевнились в тому, що дріжджі активні.

Далі додаємо просіяне борошно, сіль та замішуємо тісто.

Залишаємо тісто в теплому місці на годинку, щоб воно піднялося, а після цього треба  сформувати 10 шматочків .

Сосиски варто дістати заздалегідь – вони повинні бути кімнатної температури.

Загорнути сосиски в тісто, добре защіпнути краї.

Тим часом варто підготувати олію без запаху і довести її до 180 градусів. Якщо ж у вас немає термометра – киньте шматочок тіста у олію і перевірте, як він буде смажитися.

Обережно кладіть сирі перепічки в олію. Обсмажувати треба орієнтовно по одній хвилині з кожного боку до рум’яного кольору.

Виймайте перепічки на паперовий рушничок, який вбере зайвий жир.

Довідка: В лютому 1981 року, в Києві по вулиці Леніна, 3А (наразі це вулиця Богдана Хмельницького) через невелике віконце ларька почали продавати гарячу сосиску в тісті. І саме з цих часів, за два кроки від Хрещатика, шикуються черги туристів та киян, щоб скуштувати перепічку.

Кияни навіть жартують, що біля “Київської перепічки” найдовша і швидка черга в світі.

Цікаво, але легендарна перепічка являє собою звичайну сосиску в дріжджовому тісті, що обсмажена у фритюрі, і нагадує їжу в студентських їдальнях радянських часів. Навіть замість серветок швидкі продавчині в фартухах дають нарізані листочки з невибіленого паперу. Тому й досі залишається згадкою в чому ж успіх цієї не дуже корисної для організму їжі.

Самі ж працівники “Київської перепічки” кажуть, що є особливий рецепт, але головне в цій справі – майстерність та любов до Києва.

Кияни, у свою чергу, завжди радять туристам спробувати цей класичний, але смачний радянський пиріжок.

Те, що “Київська перепічка” – перший київський фастфуд, став культовим місцем у столиці – це очевидно. За роки в неї змінилася лише ціна – з 22 копійок виросла до 30 гривень.

Злі язики подейкують, що у 80-х роках перепічка з’явилася, як спосіб позбутися прострочених сосисок, які не встигли продати у Центральному гастрономі (в цьому ж будинку). Але кожний, хто жив у СРСР у ті роки, знає, що це нахабна брехня, бо прострочена сосиска у той час — це нонсенс.

“Київська перепічка” входить в список найбільш культових місць для відвідування в Києві, на ряду з Андріївським спуском, і навіть займає в рейтингу TripАdvisor 43 місце, випередивши багато столичних кафе та ресторанів, не кажучи вже про фаст-фуди.

Великий Київ у Google News

підписатися